Це вже третій росіянин із такою репутацією, яких наш суд зробив вінничанами.

Вінницький окружний адміністративний суд скасував рішення управління Державної міграційної служби про скасування дозволу на імміграцію в Україну, виданого громадянину Росії Володимиру Рябому. Він відомий своєю антиукраїнською позицією, за що внесений до бази «Миротворець», та тим, що був соратником Володимира Жириновського.

Щодо судової справи, то відомо, що на початку 2019 року управління Служби безпеки України у Вінницькій області звернулося до міс­цевої міграційної служби з поданням скасувати дозвіл на імміграцію в Україні Рябому, адже саме він сприяв порушенню територіальної цілісності країни, анексії Криму і початку збройної агресії на Сході держави.

– Протягом 2010-2016 років іноземець здійснював активну громадсько-політичну діяльність на території РФ на посаді керівника структурних підрозділів підконтрольних російській владі організацій «Патріоти Росії» та «Всеросійський народний фронт», у 2012 році був довіреною особою кандидата на посаду президента РФ Володимира Жириновського. У травні 2014 року, як керівник Ставропольського регіонального відділення політичної партії «Патріоти Росії», брав участь у проведенні IX Всеросійського з`їзду політсили у Москві, на якому одностайно прийнято постанову про засудження дій української влади щодо територіальної цілісності, підтримано анексію Криму, доручено всім регіональним відділенням організовувати заходи із сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР», — повідомили подробиці джерела у спецслужбах. — У 2017 році Володимир Рябий отримав посвідку на постійне проживання в Україні і з тих пір перебуває у Вінниці. Крім того, під час останніх президентських виборів на Вінничині готувався механізм підкупу виборців та вплив Росії на підрахунок голосів. Відповідальним по цій області був громадянин Росії Володимир Рябий. Для організації «пірамід» надходили транші готівки в іноземній валюті, яку конвертували в гривню і роздавали на місцях.

Зарплати «старших» по ділянках і членів «десяток» збільшувалися в міру наближення виборів, а обсяги фінансування в різних регіонах були розраховані, виходячи з кількості виборців, розміру округів і чисельності дільничних комісій. У травні цього року управління Державної міграційної служби скасувало дозвіл на імміграцію росіянину Рябому і вилучило посвідку на постійне місце проживання. А дана особа ще й проходила фігурантом кримінального провадження — Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Втім, незважаючи на весь «російський шлейф» Володимира Рябого, Вінницький окружний адміністративний суд вирішив інакше й своє рішення, яке оприлюднено у єдиному реєстрі 24 жовтня, пояснює так:

– Суд вважає за необхідне наголосити на тому, що інформація політичної діяльності позивача на території Російської Федерації, під час здійснення перевірки, знаходилась в вільному доступі, про що свідчать додатки до подання управління СБУ у вигляді скріншотів з мережі Інтернет, та не могла бути не врахована та не перевірена під час надання дозволу на імміграцію в Україну Володимиру Рябому. Щодо посилання у вищевказаному поданні про збір позивачем інформації про електоральні настрої населення, слід вказати на те, що подання не містить будь-якої мотивації того, що такі дії спрямовані на можливість зриву виборчого процесу в Україні та посягання на територіальну цілісність, а відтак вказана інформація не може бути окремою підставою для скасування дозволу на імміграцію.

Тож Володимир Рябий спокійно залишається в нашій області, поки що офіційної позиції на це СБУ у Вінницькій області не надала.

Слід додати, що достовірні джерела нам надали інформацію про ще кількох осіб з такою ж репутацією, які теж чудово почуваються в нашому місті й навіть отримали українські паспорти. Але про це — згодом.

Вікторія СНІГУР