І це не за дорогі дроти та підстанції до нового заводу по Немирівському шосе на 2000 робочих місць, а лише паперові дозволи… Як вам інвест-клімат?

– Це повний бардак! Уряд має ви­рішити питання цих «енергопоборів» з інвесторів — закордонних і національних! — пер­шим відреагував на скандал мер Вінниці Сергій Моргунов.

Адже кілька місяців тому австрійський інвестор Head почав проектувати свій найбільший у світі завод спортобладнання вартістю 80 мільйонів євро на купленій у Вінниці землі… І коли справа дійшла до електричних мереж, бо решту комунікацій австрійцям вже дали, стався гучний скандал…

До речі, його оприлюднив «мільйонер із Дяківців» — власник су­сіднього із Head заводу UBC Group Ігор Гуменний:

– Чи прийдуть інвестиції в Україну? Або чому головні інвестори в Україну — гастарбайтери? — написав відомий підприємець родом із Вінниччини у своєму Фейсбук з приводу «плати монополісту 1,6 млн за підключення до мереж і з найвищим у Східній Європі тарифом!

Бо UBC Group веде спільний проект Head. Коли вони підписували меморандум ще з «попередньою» владою, їм задекларували вартість під­ключення — 300 грн. за кВт.

Зараз оголосили — 3 972 грн. за кВт. Їм потрібно мінімум 10 мВт. Це близько 1,6 млн!!!

Це потрібно заплатити, щоб тебе підключили і ти потім купував електроенергію! Австрійці перепитали, коли почули цифру: це за що? Вручну на листочку перераховували вартість кВт, перемножили на мегават, перепитували, чи немає тут помилки.

Якби їм оголосили ціну під час підписання меморандуму або до покупки землі, їх би тут не було!!!»

Після цього сенсаційного зізнання «сусіда» Гуменного авст­рійці задумались, чи варто їм будувати завод у Він­ниці та в Україні…

– Якщо говорити про надання тех­нічних умов на підключення на споживання у великих об’є­мах, то, звичайно, є постанова НКРЕ КП що­до встановлення від­по­відного тарифу. У місті Вінниці цей тариф за один кіловат — 4 тисячі гривень, у Полтаві, наприклад, 8 тисяч гривень.

На мою думку, це державна проблема, яка, однозначно, негативно впливає на інвестиційний клімат держави в цілому і Вінниці зокрема, — зазначив Сергій Моргунов. — Я вважаю, що на сьогоднішній день уряд повинен докласти всіх зусиль, щоб цей та інші інвестори, які мають на­мір вкладати в українську економіку, не мали таких перепон у вигляді необ­ґрунтованих сум за під­ключення. Інвестиційний клімат повинен бути привабливим як для внутрішнього інвестора, так і для зовнішнього, — визнав проблему мер Він­ниці.

Він також повідомив, що 150 мільйонів гривень у міському бюджеті передбачено на створення інфраструктури на території Вінницького індустріального парку.

– Ми докладаємо багато зусиль для того, щоб Вінницький індуст­ріальний парк з кожним роком набував все масштабнішого виробництва. Там вже працює одне під­приємство — завод Ігоря Гуменного Green Gool. У цьому році дали старт до будівництва заводу Head. Доклали сті­ль­­ки зусиль, щоб залучити цього інвестора. І тут виходить, що енергетики фактично «вбивають» цих інвесторів шаленими тарифами…

Що вирішать австрійці з приводу 1,6 мільйона євро, стане зрозуміло найближчим часом, бо це зовсім не смішна сума навіть для такої світової компанії, як HEAD.