Тульчин знову став епіцентром незвичайного культурного дійства, бо тут народився новий фестиваль – «Від Щедрика до Carol of the bells».

Завдяки лагідному листопадові та неймовірній зацікавленості усіх шанувальників партер просто неба у Тульчині був заповнений ущерть. Бо організатори фестивалю вже вкотре змогли здивувати публіку, влаштувавши грандіозний хоровий марафон, якого ще не бачила Україна. Всесвітньо відомий “Щедрик” прозвучав навіть  у рок-версії та електронній музиці, а ще – втілився у вогняному шоу, у виконанні вже відомого тульчинцям по Операфесту театру вогню East fire show з Харкова та пісочній анімації, у виконанні Центру пісочної анімації «MS-ART».

Два роки тому керівник хору “Соломія” Назарій Давидовський став ініціатором світового флешмобу #Щедрик100challenge та зміг зібрати 178 кліпів, частину яких презентовано під час фестивалю. І глядачі вкотре переконалися, що на світі існують тисячі варіантів виконання цієї найголовнішої мелодії Різдва. І кожен з них — унікальний.

А розпочалося свято із відкриття оновленого музею-квартири Миколи Леонтовича, де цього дня зібрались жителі Тульчинської громади, керівники області та міста, народні депутати, професійні і аматорські творчі колективи. І знову — зламані стереотипи, що музей — це щось догматичне, незмінне і вкрите пилом століть. Цього разу за справу осучаснення музею, котрий був відкритий ще у 1977 році до 100-річчя від дня народження композитора, взялися справжні фахівці. Співробітники музейного комплексу з гордістю демонстрували збережені раритети: книги з особистим факсиміле Миколи Леонтовича, його партитури, особисті речі родини. Стіни музею прикрашають картини авторства сестри композитора Вікторії. Екскурсії відкрили чимало невідомих сторінок з біографії композитора та його родини.

«Мелодія «Щедрика», як українська душа – на перший погляд проста, але надзвичайно глибока. Цей твір Леонтовича справді вже став частиною світового культурного коду, тож тепер дуже важливо донести світу його українську автентику. – поділився враженнями голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський.

Тульчин знову зазвучав! А ще радо приймав гостей фестивалю, пропонуючи прогулянки містом та запрошуючи скуштувати смаколиків на ярмарку подільських страв.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА