Місцеві жителі відразу ж стали запитувати в соцмережах, що сталось, та надсилати фото й відео з місця НП.

Декого охопила паніка, адже не так давно Вінниччина пережила масштабні вибухи із евакуацією на Калинівському арсеналі, де винуватців так і не знайшли. Невдовзі з’ясувалось, що це горить на території військової частини А1619. Там загорівся склад речового майна. Представники 59-ої бригади відразу заспокоїли, що боєприпасів поряд немає, а площа займання становить приблизно 200 квадратних метрів… Небезпека полягала ще й у тому, що за парканом складу знаходились житлові будинки, врятувало, що поряд дорога, тому вогонь на них не перекинувся.

– Пожежу було добре видно з автовокзалу та прилеглих будинків. Бо цей ангар на тій території частини, що поруч із автовокзалом. На цей виклик приїхали наші рятувальники, а ще пожежна машина з Ладижина та військові, — розповів один зі свідків надзвичайної події. — Цікаво, що про пожежу першими повідомили місцеві жителі. Коли рятувальники прибули на місце, то увесь ангар усередині був вже охоплений полум’ям… Мабуть, вже досить довго горіло…

Пожежа збурила всю країну

Відомо, що вогонь вдалось ліквідувати аж через чотири години. А вже наступного ранку керівник Військової прокуратури Центрального гарнізону Олег Сенюк повідомив ось що:

– У металевому ангарі речового складу площею 200 кв. м виникла пожежа. Вогнем знищене майно, яке зберігалось у будівлі: близько 1100 кевларових шоломів, 800 бронежилетів, 1500 спальних мішків, 100 польових наметів, понад 1000 одиниць польової форми та 1400 костюмів захисту від води та інше. Попередня сума збитків — 10,5 мільйона гривень. Даних про постраждалих або загиблих немає. Розпочато кримінальне провадження за ч. 3. 425 — Недбале ставлення військової службової особи до служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану. Злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Відомо, що слідством займається ДБР, й днями там озвучили три версії виникнення пожежі: підпал складу невстановленою особою, яка може бути причетна до розкрадання майна військової частини; самозаймання; коротке замикання електромережі.

У свою чергу, місцеві жителі, з якими нам вдалось поспілкуватись, стверджують, що напередодні у військовій частині проходила комплексна перевірка й майно теж перевірялось.

– Й тут раптом пожежа. Може, хтось хотів замести сліди від нестач? Бо таких пожеж ми не пам’ятаємо давно, — міркують люди.

Інформацію про перевірку нам підтвердили військові прокурори з Вінниці, які просили не афішувати своїх прізвищ.

– Так, нещодавно справді там проходив аудит. Але, наскільки відомо, після пожежі питання про нестачу не піднімалось, адже все зійшлось. Але це попередньо, бо ще мають бути проведені експертизи. Склад з майном знаходився під воєнізованою охороною, інформації про те, чи була пожежна сигналізація, поки не маємо. Ситуація справді незрозуміла, а збитки занадто великі для держави. Поки що підозру нікому не оголошували й відповідно не відстороняли від посади.

А ось гайсинчанка Юлія Калініченко має іншу точку зору.

– Нема сенсу таким чином «сховати нестачу», тому що одразу підозра впаде на когось. А на пожежу ніхто нічого не спише. Обов’язково буде хтось відповідати, якась посадова особа, і не одна. За недотримання заходів пожежної безпеки, що призвело до пожежі, за те, що пропустили порушника, який здійснив підпал, тощо. Буде людина (люди) все життя виплачувати. Ті, що насправді крадуть, вміють це зробити так, що не потрібні ніякі підпали.

Заступник командира 59-ої бригади Віктор Вольський був небагатослівний з нами.

– Я ще з червня перебуваю з хлопцями на передовій, але про пожежу відразу ж повідомили. На місці залишились строковики та обслуговуючий персонал, разом із рятувальниками вони теж гасили вогонь. Тепер все те розгрібають. Версій озвучувати не буду, на це є слідство. Але ж бачите, як по всій країні вибухають склади, а днями сталась трагедія у Балаклії.

Тому багато хто вбачає в цьому підпалі і слід диверсантів — мовляв, палять цілу армію, щоб дожати «російським варіантом». Є і такі, хто пов’язує цю пожежу із відлунням справи про неякісні бронежилети та каски, закуплені Міністерством оборони для солдатів.

Ось що нам розповів колишній постпред ЗСУ, представник служби, яку так пафосно ліквідували після Майдану і поставили туди Марченка із командою. Але виявилось, що ті вкрали ще більше, мародерствуючи навіть на війні.

– Якщо склади горять — значить, це комусь потрібно. Це, як правило, ховали «кінці у воду» чи когось неугодного ось так підставляли чи виживали.

Начальник управління ЗСУ, яке закупило неякісні бронежилети — «чисте фуфло» для воїнів на мільйони, зараз у СІЗО, як і його «подільники». Але, наприклад, співмешканка на підписці. Кажуть, у них були якісь дуже тісні стосунки із Вінниччиною… І так само з невідомих причин під час розкрутки справи загорілись склади виробника, де зберігались тисячі таких бракованих «броників», іншого спорядження. Все горіло, на мою думку, щоб коли не знищити склади, то мінімізувати викриття масштабів розкрадання. Скоріше за все, такі браковані бронежилети були і у Гайсині.

Але керівництву не було резону їх знищувати. Вони за якість не відповідають. І якби виявили брак — то служба забезпечення ЗСУ, яка їх закупила і поставила, мала забрати та обміняти. Керівництво військової частини могло в добровільному порядку виявити брак… Тому, якщо з метою приховати неякісні бронежилети палили їх, то це були, скоріше, соратники команди Марченка, яка під слідством, а не місцевого керівництва.

Я знаю ці склади, тому мені дивно, що на 200 квадратах, по суті в гаражах, могло зберігатись стільки матеріальних цінностей. І в металевому приміщенні.

Отож, сховати нестачу, знищити браковані бронежилети, підставити керівництво частини, щоб з’їсти когось, та чистої води теракт — ось які головні версії підпалу військових складів зараз ходять Гайсином та у коридорах влади і правоохоронних органів.

Готові вислухати усіх, хто може поділитись своїми фактами чи гіпотезами. Адже склади боєприпасів, що вибухнули у Калинівці, і військового одягу у Гайсині ведуть до одного — ослаблюють нашу державу, піддають ризику існування нашого спільного дому.

І хоча у документах вказується, що це не воєнний час — всі знають, що в Україні війна і ворог може в будь-яку мить розпочати масштабний наступ.

Вікторія Микитюк
Тетяна Квасюк

Коли верстався номер газети, стало відомо про ще одну гучну пожежу у військовій частині у Старичах Яворівського району. Там також говорять про підпал. І навіть є жертви. Вам не здаються дивними ці системні пожежі? Напевно, і дійсно вони комусь дуже потрібні, щоб заховати кінці у воду.