Наша газета неодноразово висвітлювала трагедію, яка сталась із 47-річним підприємцем та активістом «Громадянської позиції» Олександром Комарніцьким.

На початку червня вінничанин повертався додому від родичів. На зупинці громадського транспорту біля «Водоканалу» його перепинив оперативник від­­­ділення поліції Сергій Пивовар й попросив бути понятим, бо в перехожого вилучили гранату. Олександр від­мовився, бо поспішав. Кажуть, що між чоловіками виник конфлікт й правоохоронець, який професійно займався боротьбою, вдарив він­ничанина й той впав, вдарився головою. Непритомного забрали до реанімації на Київську.

– Лікарі планували операцію, але коли чоловік впав у кому, це стало неможливим. Через два тижні серце його зупинилось, й ми так і не почули від нього, що ж тоді сталось…. Але свідків знайшли, й вони готові свідчити, – розповідали тоді рідні.

Після загибелі Олександра Комарніцького сус­пільство вибухнуло. Відбувся пікет під обласною поліцією. Люди по черзі виступали та просили правоохоронців бути об’єктивними. Головний полі­цейський області Юрій Педос подавав рапорт на відсторонення, але невдовзі повернувся назад на роботу. Копу Сергію Пивовару було оголошено підозру за ч. 3 ст. 365 КК України — перевищення влади або службових повноважень. Такий злочин карається позбавленням во­лі на строк від се­ми до десяти років. Ві­део чи фото з місця по­дій ні ДБР, ні по­ліція не публікували. Спочатку по­ліцейський перебував під вартою, але подав апеляцію й вийшов під домашній арешт. З ор­га­нів у сер­пні його звіль­нили.

Та справж­нім шоком для багатьох стало те, що Сергій Пивовар подав позов до Вінницького окружного адміністративного суду, аби поновитись на роботі й отримати заробітну плату за час вимушеного прогулу. В ухвалі позивач зазначив, що «внас­лідок конфліктної ситуації» було призначено службове розслідування, результатом якого стало звільнення його зі служби в поліції.

Це неабияк обурило рідних та друзів загиблого. 14 листопада перед судовим засіданням вони влаштували пікет, тримаючи в руках плакати та портрети загиблого.

– Чесно кажучи, це поновлення для нашої сім’ї стало шоком. Бо виходить, що по­ліцейський вже себе вважає не винним й ніби має право працювати на старому місці. Жодного співчуття! Ще ж не було суду по справі загибелі нашого родича, вироку нема, — кажуть мама вбитого Марія Комарніцька та брат Віктор. — Нема в нашій країні закону. За весь час по­ліцейський та його рідні не звертались, і він навіть вибачення не попросив. Ми впевнені, що Сашко того вечора поводив себе, як завжди, спокійно й постраждав ні за що.

Друг загиблого та однопартієць Віктор Гуменчук теж не стримував емоцій:

– Ми всі досить добре знали Олександра. Це була дуже добра талановита людина, яка займала активну позицію. Займався парашутним спортом. Вважаємо, що такі люди, як той коп, не повинні служити в поліції. Не тіль­ки у вінницькій, а й по всій Україні. Чомусь полі­цейські ставляться до людей, як до другорядних осіб, не поважають їх. І даний випадок ганебний. Вимагаємо справедливого рішення суду.

Вже під час засідання стало відомо, що з’явились тільки двоє відпо­відачів з Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Коп Сергій Пивовар не прийшов, а його захисник передав документ, згідно з яким знаходиться в даний час у Могилів-Подільському суді. Просив перенести справу. Наступне засідання відбудеться 20 грудня.

Вікторія Снігур
Фото Сергія Хіміча