Але коли із чорного габро зняли синю накривачку, то на стіні музею образотворчого мистецтва на головній вулиці Ямполя всі «грамотні» одразу помітили, як мінімум 2 кричущі орфографічні помилки в тексті на меморіальній дошці!!! Також відомий вір Галини Сірої художник по каменю вирішив викласти в один рядок, а тому великі літери в поезії Галини Степанівни раптом опинились посередині рядка…

– Хто виготовляв цю меморіальну дошку? Грамотність = 0. «заслужИний», «спілкІ» журналістів. Галина Степанівна перевернулась в гробу від такої пошани. Чи це нові правила правопису, а я і не знаю?» – обурюється житель Ямполя Віктор Муляр.

До речі, у заході відкриття брали участь міський голова та представники райдержадміністрації!

– Ця подія є знаковою у розвитку культурно-мистецької галузі району, адже вже стало традицією вшановувати пам’ять відомих вкладників у розвиток господарства, економіки та духовності краю» – пишуть на офіційній фейсбук-сторінці Ямпільської райдержадміністрації.

Однак орфографічні помилки довелось негайно виправляти!

– Все із дошкою нормально. Ось її фото. Всі літери написані правильно і так вже вийшло!, – пояснив згодом начальник відділу культури Ямпільської РДА Віктор Замишляєв.

– Але ж там мінімум 2 помилки і фото із «заслужИний» та «спілкІ» досі на сайті вашої РДА?

– Я відповідальний за дошку і валіть все на мене… Зараз на музеї висить дошка із правильним написанням цих слів. Вибачайте… Але за сайт РДА я не відповідаю.

– А хто ж так «переписав» вірш Сірої?

– Ми не хотіли коротити цей справді чудовий вірш Галини Степанівна, а тому дали його повністю… Тому рядки скомпоновано так, а не, як у оригіналі на папері… Але є її поезія не втратила від цього зміст?

Пізніше стало відомо, що після скандалу із помилками на меморіальній дошці в центрі Ямполя, її негайно зняли і виправили дві літери в словах «ЗаслужЕний» і «СпілкИ»… Та повернули дошку на місце відкриття на музеї!

 

Втім, знаючи характер і темперамент Галини Степанівни Сірої за життя, коли вона керувала місцевим радгоспом імені Суворова, то такі «помилки» дорого б коштували їхньому автору…

Нагадаємо, що Галина Сіра – заслужена працівниця культури України, член спілки журналістів України, авторка 5-х поетичних збірок, почесна громадянка Ямполя Вінницької області. За життя Галина Сіра була меценатом й подарувала місцевому музею багато картин.