Ситуацію розглядали депутати на засіданні комісії з питань бюджету Суто бюджетних питань назбиралося два десятки, але ось це депутати винесли на перше місце . І вже спільно розмірковували над тим, як так могло статися, щоб на Вінниччині стався такий інцидент, котрий спричинив резонанс на всю країну? І це при тому, що, як розповіла директор департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, персонал знайомили з кращим міжнародним досвідом, підвищували його кваліфікацію.

– Мене ця ситуація шокувала! А проблема у таких закладах справді є, особливо у матеріально-технічному плані — розповіла вона – Уповноважений Верховної Ради з прав людини у центральних областях, побувавши у цьому закладі звернув увагу на нестерпний сморід у закладі. І справа була зовсім не у дерев’яній підлозі. На лутках висіли навісні замки, тож зрозуміло, що людей зачиняли і вони справді справляли свої потреби на підлогу… Найголовніші знущання відбувалися вночі. Тому наша перевірка приїхала до інтернату пізно увечері. Що було після — побачила вся країна. Питання, котре піднімалося Уповноваженим — це те, що жоден директор подібного інтернатного закладу не працюють за контрактом. Більшість директорів працюють від 10 і більше років. І в цьому вся біда. Звільнити таких з посад дуже важко. А там перебуває 84 особи. Сімох вдалося перевести до інших закладів. Там можна зробити ремонт. Але підходи до роботи навряд чи вдасться змінити.

– Прикро, що ці всі проблеми в першу чергу піднімають громадські організації і лише потім долучаються чиновники у департаментах. А Ігор Івасюк і цього разу на засідання комісії не з’явився, хоча ми його запрошували — сказав голова комісії Геннадій Мазур — Чотири роки всі заступники приходили на засідання, а Ігор Івасюк — жодного разу не з’явився! Це неповага до депутатського корпусу! І взагалі, це не перша резонансна справа, в якій є тінь Ігоря Івасюка. А щодо керівників інтернатних закладів, котрих неможливо звільнити з насидженого місця, то я вже дав доручення юристам відпрацювати механізм, щоб ми знайшли можливість перевести а контрактну форму трудових відносин усіх керівників інтернатних закладів.

Такого концтабору ніхто не бачив! – обурювалися депутати. І навіть прозвучала пропозиція звільнити саму Наталю Заболотну, котра, разом з громадськими організаціями, власне, і звернула увагу на проблему, і домоглася, щоб про неї дізналися усі.

– Страшно, що увесь колектив цього закладу “уражений” переконаннями, що саме так і має бути! Тому слід ставити питання про ліквідацію Плисківського психо-неврологічного інтернату, – категорично висловився член комісії Микола Копачевський.

Комісія з питань бюджету підтримала рішення колег з комісії з питань комунальної власності — ставити питання перед головою облдержадміністрації про звільнення Ігоря Івасюка та Володимира Буняка з займаних посад, додавши до цього ще пропозицію ліквідації закладу.

Ще одне скандальне “інтернатне” питання теж було винесене на обговорення членів комісії. Загнана у глухий кут виконуюча обов’язки директора Немирівського навчально-реабілітаційного центру Світлана Бакало була змушена з листом звернутися до голови обласної ради. Справа в тому, що за здоровою логікою замість директора, котрий нещодавно пішов на пенсію, виконання обов’язків керівника закладу поклали на його заступника, Світлану Бакало. Але на цю посаду з департамента освіти та науки ОДА активно лобіюється вихователька цього закладу. І почалося підігрівання пристрастей у колективі, незрозумілі перевірки, і навіть блокування рахунків. Скандал вийшов за межі закладу і тепер у ситуацію втрутяться депутати разом з чиновниками департаменту.

Крім цих двох питань члени комісії розглянули цілу низку інших, не менш важливих і невідкладних.

Детальніше читайте в газеті “33-й канал”

Відео та фото Олексія Бойко.

Більше відео дивіться на нашому youtube-каналі.