Ще у січні жителі Луки-Мелешківської своїми голосами підтримали перехід до Православної Церкви України, отримали відповідні документи.

Втім, потрапити до СпасоПреображенського храму досі не можуть, бо їх туди не пускають прибічники УПЦ МП. Днями скандал між релігійними громадами повернув у ще одну площину — кримінальну. Адже представники російської церкви та їхній настоятель отець Василь звернулись до Вінницького райвідділу поліції та заявили про крадіжку з недільної дитячої школи при Спасо-Преображенському храмі у Луці-Мелешків­сь­кій.

– Настоятель церкви повідомив про те, що невідомі особи зірвали замок на приміщенні недільної школи, проникли всередину та винесли побутові електричні прилади та електроінструменти, — повідомили у прес­­службі обласної поліції. — За цим фактом відкрито кримінальне провадження — крадіжка. За такий злочин законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до шести років. Поліцейські встановлюють причетних осіб.

Втім, як повідомили нам віряни ПЦУ, насправді події відбувались зовсім не так.

– За документами, і храм, і будівля недільної школи належать релігійній громаді ПЦУ. Вже майже рік ми не можемо служити всередині свого храму, бо щотижня його охороняють тітушки, які навіть тягнуть руки до жінок. В приміщенні недільної школи вони влаштували їдальню, носять бутлі з вином. Хіба так має використовуватись приміщення? Ми вже втомились від цієї несправедливості, чимало людей похворіли, адже на вулиці холодно.

Декілька тижнів тому, маючи всі законні документи на право власності, ми звернулись до сільського голови з проханням посприяти громаді вирішити питання служити всередині. Сіль­ська влада організувала зустріч з настоятелем УПЦ МП Альмухамедом В.Б. (о.Василем), питання, яке підняли на зустрічі, — це виділення приміщення недільної школи для проведення богослужінь громадою ПЦУ на зимовий період, оскільки судові процеси сторона МП навмисно затягує, — повідомили нам віряни ПЦУ з Луки-Мелешківської. — Батюшка сказав, що йому слід подумати над цим питанням. Відповіді сторона Православної Церкви України так і не отримала, тільки знову почали поливали брудом парафіян і настоятеля о.Віктора. Після того нам заявили, що дадуть приміщення тільки тоді, коли Симеон поверне їм нижній храм в центрі міста.

Листопад вже перейшов свій екватор, невдовзі почнеться зима, осінь цього року була милосердна до нас своїми погодними умовами, а на зиму такої надії нема. Саме тому ми здій­снили свій перший молебень у стінах недільної школи, зрізавши замок та встановивши свій. До будівлі парафіяни зайшли близько полудня. При цьому фіксували процес на відео. Ніяких дрилів і болгарок ми там не бачили. І що взагалі могли робити болгарки і дрилі в приміщенні недільної школи? Хоча там було повно сміття, залишків їжі. Після служби закрили двері на ключ, а коли стемніло, парафіяни МП викликали поліцію. Крадіжку вішають на двох наших односельчан — один був нашим вірянином, батьки іншого активно нас підтримують. Відомо, що хлопців перепинили невідомі, ставили на коліна, знімали на відео та змушували зізнатись. Але люди вину на себе не взяли. Вони вже зняли побої, зробили аналізи, бо їх обізвали наркоманами, й ми будемо захищати цих людей. Де гарантія, що наші опоненти навмисно не забрали майно задля провокації?

Тим часом представники УПЦ МП теж вирішили й собі висловитись з даної події. На офіційній сторонці вони розмістили пост.

– Чоловіки мали при собі молоток, викрутку та робочі рукавиці. Затримані виявились місцевими мешканцями з сумнівною репутацією. Побачивши поліцію, один з них, місцевий наркоман, впав на коліна і почав качатись по землі та кликати на допомогу, волаючи, що його вбивають. Слід віддати належне професіоналізму правоохоронців та витримці віруючих – ніхто не пристав на провокацію. Вінницька єпархія УПЦ закликає правоохоронні органи та громадськість звернути особливу увагу на розвиток міжконфесійного конфлікту в Луці-Мелешківській. Почавшись у січні цього року з незаконної спроби змінити під­лег­лість місцевої релігійної громади, він дуже швидко переріс зі звичайних провокацій до криміналу і наразі несе у собі пряму загрозу масових заворушень та зіткнень на релігійному грунті.

Як бачимо, ситуація в Луці-Мелешківській, яка вже прогриміла на всю країну, залишається напруженою. Й світла в кінці тунелю, на жаль, не видно. Бо, як переконана більшість мешканців села, судові засідання за позовом ПЦУ — користуватись храмом — навмисно затягують…

Віталіна Володимирова