14 листопада у Стрижавці було гаряче, тут проходили громадські слухання щодо роботи бітумно-емульсійної установки.

Але вранці та ще й в робочий час змогло зібратись лише до сотні людей, хоча мешкає 10 тисяч, тож вони просили захід перенести на вихідні. Втім, ініціатор зборів — начальник управління оцінки впливу на довкілля, охорони земель та природних ресурсів департаменту еко­логії Вінниць­кої ОДА Дмитро Герус відразу заявив, що законодавством це не передбачено, а в суботу всі відпочивають.

– У 2017 році вийшов закон «Про оцінку впливу на довкілля». Він наближає нас до європейських стандартів. Тобто будь-яка діяльність, яка проходить на території громади, обов’язково підлягає громадському обговоренню. Тому маємо вислухати власників бітумно-емульсійної установки, технологів, екологів, а тоді людей.

Втім, люди обурювались, що нове під­приємство, яке вони назвали черговим «асфальтним заводом», розташоване лише за 400 метрів від їхніх будинків, що підриватиме здоров’я. У представників асфальтно-бітумної установки, селяни стали цікавитись куди ті сплачують податки. Їм відповіли, що з січня будуть у Стрижавську селищну раду.

– У нас не завод, а тільки установка. Це різні речі. Ми розташовані на території Стрижавського кар’єру й виготовляємо бітум, який використовується у будівництві доріг. Вся установка закрита, без димових трубопроводів. Але люди були невгамовними:

– Навіщо ви збудували, а тоді нас питаєте?! Громадські слухання мають бути до того як підприємство вже майже запрацювало. Чи це збори для «галочки»? Чи ви думаєте, що ми тут лохи? — обурювались місцеві мешканці. — Ви ж бачите, скільки будинків навколо вашого об’єк­та. Має бути відстань не менше кілометра, якщо мова йде про роботу з нафтопродуктами. Чого не поставите в себе під вікнами й не будете всім цим дихати? Чому наші діти повинні вдихати 30 видами канцерогенів?! Ви знаєте, скільки в нас зараз хворих на астму, алергії, онко… Саме в тому районі, де кар’єр. Постійно пил, дим, а скільки біди ще від олійні, яка неподалік. Виходиш вранці на вулицю — хочеться блювати.

Голова Стрижавської селищної ради Таїса Короленко стала на захист громади.

– Мені найважче виступати. Бо перше питання, яке постає: чого Стрижавка попадає під такий пресинг? Чим ми завинили? Скільки асфальтних заводів, олійня, ми дійсно не маємо чим дихати. Коли підприємства заходили, ніхто нас не питав — ні мене, ні депутатів. Більш того, вони не зареєстровані, одне нелегально працює, не платять податки за землю, та інші. Хтось отримує кошти в бюджет, чиясь громада розвивається, ми тільки споживаємо гидоту. Хочеться почути від власників: що ви зробили для людей та Стрижавки? Та хоч одну-дві вулиці зробіть, вкладіть хоч щось!

Після двох годин суперечок люди дійшли до такої думки.

– Відбули слухання, екологи підготують звіт з нашими пропозиціями, й на тому все. А те, чи задоволені ми, чи ні — нікого не хвилює. Ось така в цій країні демократія…

Віталіна Володимирова
Фото Сергія Хіміча