Приємна подія сталася наприкінці минулого тижня, напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Саме тоді на сайті президента України з’явився відповідний указ.

Олена Пархоменко — артистка драми Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру імені М.К. Садовського. Зіграла понад 40 різнопланових ролей. Прийшла до театру після закінчення Дніпропетровського театрального училища у 1989 році. Володіє елементами внутрішньої і зовнішньої акторської техніки. Серед ролей, зіграних актрисою, Зовиця з «Майської ночі», Ярися з «Кохання у стилі бароко», Магдалена з «Дому Бернарди Альби», Графиня з «Шаленого дня, або Одруження Фігаро», Сура з «Хелемських мудреців» та інші.

Якось непомітно і водночас яскраво промайнули три десятиліття, відколи ще тоді зовсім юна випускниця театрального училища разом з кількома своїми одногрупниками прийшли до Вінницького театру на запрошення колишнього головного режисера Віталія Селезньова. А могла Олена опинитися тоді не у Вінниці, а в Красноярську… Новоприбулим акторам видали аж по 12 карбованців добових!

– Ми зраділи таким грошам, прийшли до ресторану «Савой» і навіть мріяли на радощах пропити їх. Та були ще зовсім юні, і нам спиртного не продали, — з посмішкою згадує той час Олена Пархоменко.

Зазвичай їй доручають характерні ролі. Найчастіше — комедійні. І вона працює натхненно, від душі, не залежно від того, скільки людей є у залі. Є в Олени досвід кіноактриси. Вона знімалася у серіалі «Мухтар-3», грала дружину бізнесмена. А ще мала ролі у фільмах відомого режисера Артура Войтецького «Господи, прости нас, грішних» та «Нині прославився син людський». Під час зйомок пліч-о-пліч працювала зі знаменитостями, зокрема з Богданом Ступкою.

У фатальність та різні містичні збіги Олена не вірить. Хоча якось одного разу її мама-вчителька змусила написати диктант про Квітку Цісик. А згодом вона отримала роль у виставі «Квітка». Тому думає, що нічого просто так не відбувається у її житті. А ще переконана, що найкраща її роль попереду, і мріє зіграти у рок-опері.

Окрім цього, звання «Заслужений працівник культури» отримала Алла Скрипник-Кагадій – заступник директора Вінницького училища культури і мистецтв.

Ілона ВАЛЬТЕР