Чи порушували присягу судді АН, КУРБАТОВА та ФЕДЧИШИН?

Наша газета вже висвітлювала судовий процес між зятем мера Могилева-Подільського Сергієм Шевчуком та підприємцем Олександром Коломійцем.

Останнього із вогнепальними пораненнями в травні 2016 року госпіталізували до лікарні. Він заявляв, що в нього стріляв саме родич міського голови. Суди тривали понад два роки. Коли Вінницький міський суд відпустив депутата міської ради Сергія Шевчука з-під варти, сторона потерпілого звернулась до Апеляційного суду. Зрештою, колегія суддів залишила скаргу без задоволення. Мовляв, напад був, але що саме це був зять мера — доказів нема. Такий фінал цієї кримінальної історії обурив родину потерпілого та тих, хто був на їхньому боці. Тож вони та прокуратура звернулись до Верховного суду й на початку жовтня отримали рішення — ухвалу відносно Сергія Шевчука скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Учасники довгого процесу із багатьма несподіванками

Перше засідання відбулось 20 листопада. Виявилось, що, крім нового розгляду, потерпіла сторона жалілась на дії суддів Курбатової, Ан, Федчишина. Адвокат висунув підозру про те, що вони не знаходились у нарадчій кімнаті і приймали інші рішення. Або передали свої ключі для підпису потрібного рішення іншим особам. Зрозуміло, що не за просто так.

– Судом першої інстанції проти мене прийнято неправильне рішення. Саме тому я прошу скасувати його і направити справи на новий розгляд. Чи у Вінницький суд, чи в якийсь інший, — значення не має, — заявив Олександр Коломієць.

Далі виникло чимало запитань, і адвокати обох сторін попросили технічну перерву до 13 грудня.

Втім, родичі потерпілого вже озвучують «ціну питання» — 50000 у.о., ймовірно, коштував виправдальний вирок у вінницьких судах. А судді в цій трійці, зокрема Курбатова та Ан, мають чималий шлейф гучних резонансів у справах. Свого часу суддя Ан судила «33-й канал», цю резонансну справу знала вся область, і ми були свідками скоріше не справедливого правосуддя, а судилища. Її протизаконне рішення відмінив Апеляційний суд, далі Верховний.

Шлейф скандалів тягнеться і за суддею І. Курбатовою. Це вона «засадила» Хорта на 4,5 року за порваний портрет Порошенка, а в СІЗО — без суду та слідства як рецидивіста. Це вона випускала «вора в законі» Самвела із СІЗО і виправдовувала «за рекет». Одразу після справи зятя Бровка у неї закінчився термін повноважень. Але 17 вересня вже наказом Зеленського їй надано право судити безстроково…

Суддя С.Федчишин нині розглядає позов митрополита Симеона до Московського патріархату.