Хто керуватиме закладом — заступник директора чи вихователька? У Немирівському реабілітаційному центрі кадрові війни

Скандал, котрий спалахнув у Немирівському навчально-реабілітаційному центрі, досить швидко вихлюпнувся за його стіни, і кілька днів тому у ньому спробували розбиратися депутати обласної ради. Адже на ім’я голови обласної ради поскаржилася заступник директора з виховної роботи цього навчального закладу Світлана Бакало.

«Все сталося після того, як наш директор Василь Кондратюк пішов на пенсію. У нашому центрі — два заступники. Одна не захотіла брати на себе таку відповідальність, їй залишилося кілька років до пенсії. А мене до посади не хотіли допускати. Ця школа для мене багато чого значить. Я вклала в неї чимало сил і здоров’я і ніколи не думала, що у мене з’являться конкуренти, не думала, що буду відстоювати свої права у такий спосіб, — розповідала Світлана Бакало. — У департаменті на цій посаді бачать іншу людину, виховательку Наталю Сук, котру лобіює головний спеціаліст відділу інклюзивної спеціальної освіти Людмила Хоменко. Мабуть, тому у департаменті наполегливо домагаються, щоб я написала відмову від цієї посади. Я цього не зробила. Але одночасно почався сильний психологічний тиск на колектив. Людей залякують, що заклад закриють, вихованців відрахують. У переважній більшості своїй це діти з малозабезпечених сімей, котрі мають важкі мовні порушення і дуже непрості життєві обставини. Підозрюю, що справа не в дітях, а в тому, щоб створити у колективі нестерпну обстановку. А вони лише заручники обставин…

Світлана Бакало на комісії облради

Якось після педради Наталя Сук заявила, що виконувати обов’язки має саме вона, бо, мовляв, має підтримку департаменту. Влаштували голосування. А результат: 33 педагоги підтримали Наталю Сук, п’ятеро — мене і один — утримався. Після таких виборів до нашого закладу приїхала комісія перевіряти умови проживання. Такі перевірки проводяться у кожному закладі. Але якщо раніше хоча б попереджали, то тепер приїжджають, коли заманеться. Пані Хоменко раніше працювала у цьому закладі. Особисто сама перевіряла знання дітей, а раптом дитина виправилася, щоб її можна було відрахувати.

5 листопада я приступила до виконання обов’язків. Виявляється, пішла всупереч… Мені потрібна була б підтримка департаменту, але її немає. Маю підстави стверджувати, що ці дві пані не поводили б себе так, якби їх не підтримував директор департаменту Володимир Буняк. Він погрожував, що позбавить мене права підпису. І я справді певний час не мала доступу до рахунків. За два тижні мене виваляли у багнюці, як злочинця. Не зважили на те, що за ці всі роки я так багато зробила для цієї школи, де нині 120 дітей. Ми приступили до встановлення обладнання у корекційне відділення, плануємо розширити спальні приміщення, обладнані кімнати ЛФК, сенсорна, логопедичний кабінет, клас ритміки, зона відпочинку та інше.

Куди б я не зверталася — жодної реакції. Виходить, у нас можна ось так запросто з’їсти людину?»

– Ви краще розкажіть, чому з закладу втекли діти з особливими потребами! — обурився директор департаменту освіти та науки Володимир Буняк. — На депутатській комісії виявилося, що їх просто не пустили на дискотеку! Зараз по цьому факту відкрита кримінальна справа. Скажу коротко: елементарного порядку у центрі немає. Столи в їдальні пофарбовані фарбою для підлоги! Комісія виявила, що не було шість трудових книжок. Але ніякого тиску не було! Ми просто вказали — знайдіть їх і все. А те, що дітей забирають, то вже давно ведеться мова про те, що інтернатних закладів у такому виді, як вони були, не буде. Тому комісія перевіряє цих дітей і визначає, коли їм треба приєднатися до загальноосвітньої школи, от і все.

Людмила Хоменко, головний спеціаліст департаменту, котра не на останніх ролях фігурує у цьому скандалі, розповіла:

«До Світлани Павлівни у мене абсолютно ніяких претензій немає, тому навіть не знаю, звідки це все взялося? Ви думаєте, що головний спеціаліст департаменту може вирішувати кадрові питання? Це не входить до моїх повноважень. Знаю тільки, що її не підтримав педагогічний колектив, котрий не побачив у ній лідера».

«І взагалі, кадровими призначеннями у нашому закладі завжди займався департамент освіти та науки облдержадміністрації, — додає Наталія Сук. — Вони пропонували, а обласна рада затверджувала. Так от, департамент освіти запропонував мою кандидатуру. Так, Світлана Павлівна три роки працювала заступником директора. Але чомусь її кандидатуру у департаменті не пропонували. Документи мої були надіслані до обласної ради, але там видали розпорядження про призначення «в.о.» Світлану Бакало. Я нікуди не їздила, не писала жодних скарг. Я її привітала і побажала успіхів. Який вона мала на увазі тиск — не знаю. Та й департамент не може відраховувати дітей. У кожному районі створений інклюзивно-ресурсний центр, де дитина проходить обстеження. На основі висновків фахівців визначається, де вона буде навчатися. А щодо скандальної педради, то людям не байдуже було своє майбутнє і вони висловились, що більше довіряють кандидатурі від департаменту».

Після гарячих дискусій депутати взяли інформацію до відома, щоб згодом скерувати її на департамент освіти та науки. А вже там мають вжити заходів для поліпшення ситуації. А те, що у наших інтернатних закладах коїться багато чого несправедливого та протизаконного, показав найгучніший скандал, котрий спалахнув на всю Україну навколо подій у Плисківському психоневрологічному інтернаті. Цю ситуацію теж мало не по кісточках розбирали депутати обласної ради на засіданнях комісії.

– Прикро, що ці всі проблеми, в першу чергу, піднімають громадські організації і лише потім долучаються чиновники у департаментах. А Ігор Івасюк і цього разу на засідання комісії не з’явився, хоча ми його запрошували, — сказав голова комісії Геннадій Мазур. — Чотири роки всі заступники приходили на засідання, а Ігор Івасюк — жодного разу не з’явився! Це неповага до депутатського корпусу!

Комісія з питань бюджету підтримала рішення колег з комісії з питань комунальної власності — ставити питання перед головою облдержадміністрації про звільнення Ігоря Івасюка та Володимира Буняка з займаних посад, додавши до цього ще пропозицію ліквідації Плисківського психоневрологічного інтернату.