Цю, зведену 20 років тому дев’ятиповерхівку між картографічною фабрикою та “Ме­гамолом”, яка колись мала стати адмінкорпусом «Терміналу», кому тільки не приписували. Але так вона і стояла, помаленьку руйнувалась, робилася смітником і збирала на небезпечні забави відчайдушних підлітків. Зрештою, від Мінагрополітики приміщення перейшло до Державної судової адміністрації України з подальшою передачею на баланс Апеляційного суду Вінницької області.

– Приміщення передали, але коштів на добудову у бюджеті не знайшлось, — розповідає керівник територіального управління ДСА Василь Білик. – З 2005 по 2008 роки з величезним боєм виділили 3, 8 мільйона грн. За ці гроші провели роботи з облаштування пальового фундаменту для добудови та виготовили проектно-кошторисну документацію. Наступних 9 років фінансування припинилось. Будівля знову опинилась у зоні ризику.

Це змусило нас у 2017 році прийняти її на наш баланс. Вибивали кошти, доводили все по документації, і нарешті виготовили макет будівлі. Загальна площа приміщення 5600 кв.м. Після добудови вона подвоїться і, певен, стане архітектурною окрасою Вінниці. Сюди перебереться міський суд та наше управління.

– Але ж Вінницький міський суд наразі має приміщення у центрі міста. Хіба йому потрібне нове?

– На другому етапі реформування судової системи, який передбачає реорганізацію місцевих загальних судів з подальшим їх укрупненням та утворенням окружних судів, питання забезпечення судів приміщеннями потребує оперативного вирішення.

Особливо гострою ця проблема є для Вінницького міського суду, одного з найбільших за штатною чисельністю місцевих загальних судів України, який нараховує 214 працівників, з яких 43 — судді та 171 — працівники апарату суду. Це 24 відсотки від загальної кількості суддів місцевих загальних судів регіону.

Після реорганізації і утворення Вінницького окружного суду, за попередніми розрахунками, суддів буде 49, працівників апарату — понад 200. Належна організація такої великої судової установи потребуватиме приміщення.

Приміщення по вул. Грушевського, 17, де розміщується Вінницький міський суд, на підставі договору оренди з департаментом комунального майна Вінницької міської ради — є пам’яткою історії, пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Рік побудови будівлі – 1910-1912.

Відповідно до переліку вимог, що пред’являються до районних (міських) судів, та згідно з нормами ДБН, площа приміщення суду на одного суддю — повинна становити 250 кв. м.

На жаль, приміщення міського суду не відповідає визначеним на законодавчому рівні умовам відправлення судочинства. Немає достатньої кількості залів судових засідань, нарадчих кімнат, приміщень для конвою, підсудних та судових розпорядників, кімнат для прокурорів та адвокатів, свідків тощо, тобто, немає передбачених процесуальним законодавством необхідних приміщень, що унеможливлює належним чином здійснювати правосуддя.

На сьогодні практично жоден кабінет суду не відповідає за своїми параметрами вимогам Державних будівельних норм.

– Ви не перебільшуєте?

– З розрахунку переданої площі (4392,23 кв. м), згідно з договором оренди, на одного суддю Вінницького міського суду виходить лише 74,5 кв. м. Крім цього, тут не створені належні умови доступності до правосуддя, зокрема громадянам з інвалідністю та перебування в суді підсудних і конвою.

Приміщення, де розташований міський суд, потребує щорічного ремонту, оцінки аварійності стану будівлі, капремонту системи теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Територіальне управління не має можливості проводити капітальні роботи, оскільки вони призведуть до змін будівлі. Тому капітальні видатки не можуть виділятися на реконструкцію комунального майна, що є пам’яткою архітектури.

– А яку орендну плату сплачує держава за це приміщення?

– Раніше міська рада йшла назустріч судовій системі і плата була символічною — 1 грн. за кв.м. Однак, з травня 2018 року орендна плата встановлена міськрадою понад 120 тис. грн. на місяць, з січня 2019 року вже складає 132 тис. грн., а з липня — 143 тис. грн. Територіальним управлінням подавались обгрунтування та пропозиції до міської ради щодо зменшення орендної плати для соціально важливої для міста державної установи — суду. На жаль, вони не були задоволені.

На сьогодні за оренду приміщення для міського суду сплачено понад два з половиною мільйона гривень. Варто також зазначити; що перебування суду не у власному, а в орендованому приміщенні створює передумови для посягання на незалежність суду — оскільки рішення, матиме суд приміщення чи ні, залежить від волі депутатів міської ради. Якщо врахувати, що на добудованих площах розміститься і теруправління, яке нині також знаходиться в орендованому приміщенні, то це буде відчутна економія бюджетних грошей.

– Будівля, що реконструюється для суду, збудована понад 20 років тому, простояла без належної консервації. Чи безпечна вона?

– Так, за ці роки на даху навіть дерево виросло. Проте, об’єкт пройшов не одне технічне обстеження. У 2006 році, 2013 році, у 2017 році та у 2019 році проведені техобстеження, за результатами яких надано вказівки щодо усунення окремих недоліків. У лютому 2019 року ми отримали технічний звіт про стан будівельних конструкцій, де фахівцями було надано рекомендації щодо підсилення окремих конструктивних елементів для нормальної подальшої експлуатації об’єкта. Жодним обстеженням аварійним вказане приміщення не визнавалося. А демонтаж неаварійного приміщення кваліфікується як нераціональне використання об’єктів державної власності.

– Хто здійснює реконструкцію і на якій стадії перебуває будівництво?

– Договір підряду на виконання будівельно-монтажних робіт укладено з переможцем тендеру ВФ ДП «Судовий будівельно-експертний центр». Договірна ціна складає 164567,4 тис. грн. Дата завершення робіт — 31.12.2020.

Через зміну проєктних рішень, з метою відповідності об’єкта реконструкції сучасним вимогам судочинства укладено договір з ТОВ «А-пілон» на корегування проєкту «Реконструкція об’єкта незавершеного будівництва в будівлю суду в м. Вінниці по вул. 600-річчя, 17».

Інформацію про дозвіл на початок будівельних робіт, службу технічного нагляду, технічні характеристики об’єкта містяни можуть побачити у паспорті будівництва, що оприлюднений на огорожі об’єкта будівництва. Вже споруджено огородження будмайданчика, проведено бетонування підлоги майже на усіх поверхах, здійснюється підсилення колон. Проводяться роботи з монтажу вентиляції, водопостачання, водовідведення, здій­жснюється утеплення даху та встановлення вікон. Отже, роботи в активній фазі будівництва.

– Коли суд зможе справити «новосілля»?

– Все залежить від належного фінансування у 2020 році, від можливості залучення субпідрядних організацій. Нині є загальнодержавна проблема з трудовою еміграцією та реальною можливістю оплати праці в будівництві. Рівень оплати праці напряму залежить від результатів тендеру та ціни даного договору. За умови забезпечення названих факторів, думаю, що будівлю можна буде ввести в експлуатацію у 2021 році.

Андрій Власенко