Люди скаржаться на нестерпний запах від виробництва, який долітав аж до прилеглих сіл, загибель риби та проблеми зі здоров’ям.

– Як тільки підвищується температура повітря – у селищі просто немає чим дихати. А все тому, що підприємство звозить на поля фільтрації відходи від виробництва – барду. Її ніхто не знезаражує задля економії коштів, тому страждають люди, поки хтось заробляє мільйони. У більшості жителів головний біль, задишка, алергічні реакції, підвищується тиск, з носа тече кров та лопаються судини в очах. Дану проблему ми неодноразово підіймали, влаштовували акції протесту, — ділились з нами місцеві жителі. – Директор обіцяв, що поля фільтрації будуть обробляти спеціальним препаратом. Втім, це нічим не допомогло.

В екологічній інспекції Вінницької області так прокоментували екокатастрофу:

– Коли будувався завод, він був розрахований на виробництво етилу, зараз вони виготовляють етанол – добавку до бензину. Це підвищення октанового числа, тобто зміна технології, про яку нам не сказали. Це вже порушення. Коли після виробництва меляса скидається на бардополя, продовжує бродити. Фахівці проводили там заміри сірководню, то його рівень перевищував 6 разів. Для людини це шкідливо тим, що може дійти до зупинки дихання! Ми неодноразово виписували штрафи підприємству.

Та після того, як минулого тижня з’ясувалося, що у Вінницькій ОДА підписали паспорт на бардополя скандального спиртзаводу, у мережу громада виклала світлини наслідків виробництва. Там видно, як спиртзавод знищив територію навколо пам’ятника загиблим на початку ХХ сторіччя євреям.

– Біля братської могили були висаджені берези, які росли навколо меморіалу в пам’ять про розстріляних на цьому місці євреїв. Але отрута з викидів підприємства їх вбила. Отруйна барда знищує все живе не тільки на землі, її випари те ж саме роблять в організмі людини. Це приклад неповаги до пращурів та сьогоднішніх мешканців селища, — каже житель Тростянця Андрій Тєрєхов. — Магістраль, по якій йде барда, проходить землями селищної ради, на що немає жодного документа. Ні завод, ні «орендар» не платять податки в бюджет селища. Проти народу, який доводить свої права, державне підприємство відкриває кримінальні справи.

Відомо, що світлини з місця НП жителі вже передали ізраїльським ЗМІ, й невдовзі їх побачить світ. Вінниччина буде виставлена не в досить позитивному ракурсі й стане фігурантом міжнародного скандалу. Як саме він закінчиться — будемо слідкувати разом.

Віталіна Володимирова