За кілька годин до Нового 2019-го року всю країну шокувало вбивство цілої родини у вінницькому мікрорайоні Академічний… В одній із квартир у крові та з розбитими головами знайшли матір – 63-річну Валентину, 30-річну дружину Надію, 7-річного Дениса і ще живу 3-річну Світланку. Голова сімейства успішний айтішник Анатолій Малєц сам викликав медиків, пояснивши, що знайшов рідних у квартирі, коли повернувся з вулиці, бо купував новорічні подарунки. Втім, вже зовсім скоро з нібито потерпілого він став головним підозрюваним, поліцейським в одному із сміттєвих баків навіть вдалось розшукати знаряддя злочину — молоток… Його забрали до СІЗО. Версії цього злочину ходили різні: бажання піти зі всім майном — чотирикімнатною квартирою та заощадженнями – до коханки Ліни, з якою в чоловіка була спільна дитина, до любовного привороту й навіть проблемами з психікою… Сам підозрюваний так і не визнав вини. Але якщо її доведуть, то йому загрожує довічне позбавлення волі.

– Не знаємо, ким треба бути, щоб убити своїх дітей і матір. Усім голови розтрощив. У їхньому будинку були тонесенькі стіни, чути навіть, як говорять сусіди. А того дня була тиша. Анатолій убивав усіх по черзі. Його мати була в спальні на другому поверсі, син Денис — у сусідній кімнаті біля комп’ютера, — пригадують знайомі експодружжя. — Надя — на дивані у вітальні. Світланку знайшли в кухні біля морської свинки, яку раніше їй подарував тато. Була ще жива. Толя все замаскував під пограбування і втік. Повернувся години за три. Викликав «швидку». Молодшу не змогли врятувати.

2016-го чоловік завів коханку. Через це наприкінці року розлучився. Жив на дві сім’ї. Онкохвора мати переїхала до колишньої невістки. Скоріш за все, вбивство було сплановане. Всіх вбитих поховали у рідному селі Надії — Білому Рукаві Хмільницького району.

Близько пів року тривало досудове розслідування цього злочину. А коли справу передали до суду, двоє захисників Анатолія Мальця подали клопотання проводити засідання у закритому режимі й із залученням суду присяжних. Адвокат потерпілих була проти цього, проте Вінницький міський суд задовольнив клопотання адвокатів підозрюваного й журналістів туди не допускають.

Донька Анатолія Мальця із громадянською дружиною. Її вже допитали у суді

Як нам стало відомо, нещодавно Анатолій Малєц пройшов психіатричну експертизу на «вмєняємость» і його визнали цілком здоровим та осудним. Але навіть без цього можна зробити висновок, що це так. Під час засідань він поводить себе цілком адекватно. Перед рідними вбитих навіть «не париться» і за цей час вибачення не попросив. Він тільки турбується, щоб майно не розікрали з квартири матері, на кожному засіданні питає за нього та квартири. Можливо, Анатолій Малєц надіється на суд присяжних. Але яка нормальна людина в цій ситуації йому допоможе? Вироку у цій справі доведеться чекати не один місяць, бо попереду — дослідження доказів, дебати… Коханку підозрюваного Ліну вже заслухали.

Вікторія Снігур