Господарський суд Вінницької області під головуванням Тетяни Лабунської продовжує розглядати резонансну «горіхову справу». В ній, як відомо, фігурують вінницькі податківці, зокрема керівник Вінницької ДФС Руслан Осмоловський. Йдеться про банкрутство ТОВ «Омегаплюс», яка була компанією з «відмивання» коштів, а заявником про списання майже 147 мільйонів гривень чомусь виступило Головне управління державної фіскальної служби у Вінницькій області. Провадження у справі перебуває на стадії процедури розпорядження майном боржника…

Під час минулого засідання, яке відбулось 22 жовтня, арбітражний керуючий Артем Данілов через відеоконференцію з Одеського суду заявив клопотання про витребування інформації від банку стосовно руху коштів на рахунку боржника та припинення повноважень директора.

А представник головного управління ДФС у Вінницькій області також долучив до матеріалів справи нове клопотання-рішення Адміністративного суду, яке було вже винесене після розгляду їхніх вимог у Господарському суді. Там йшлось про задоволення позову про стягнення з ТОВ «Омегаплюс» 77 мільйонів 700 тисяч гривень. Мовляв, це додатковий факт того, що вживались заходи про стягнення боргу. Зрештою, слуга Феміди Тетяна Лабунська після 5 хвилин перебування у нарадчій кімнаті проголосила ухвалу, згідно з якою задовольнила клопотання арбітражного керуючого й відклала розгляд справи на 28 листопада.

На початку чергового судового засідання служителька Феміди нагадала, що в матеріалах справи міститься ще клопотання про припинення повноважень керівника ТОВ «Омегаплюс» й воно до цих пір не розглянуте. А все тому, що останній за весь час жодного разу не з’явився до суду та не надав пояснень. Без його участі позбавити посади неможливо.

– Напередодні ввечері до Господарського суду було подано клопотання арбітражного керуючого Артема Данілова. В ньому він зазначив: Одеським окружним судом призначено на 28 листопада засідання у справі, в якій він представлятиме інтереси як адвокат ТОВ «Будлайн Інвест». З огляду на неможливість перебувати у двох судах одночасно, попросив відкласти слухання на іншу дату, — сказала присутнім Тетяна Лабунська, — а засідання проводити в режимі відеоконференції в Одеському суді, що дасть можливість зекономити витрати на оплату транспортних послуг.

Після цього суддя поцікавилась у учасників справи, що думають вони з даного приводу. Представники Головного управління державної фіскальної служби у Вінницькій області заявили, що за таких умов розгляд справи справді неможливий. Тетяна Лабунська після виходу з нарадчої кімнати зачитала ухвалу.

– Розгляд справи відкласти на 30 січня 2020 року й провести засідання в режимі відеоконференції. Явку до суду представників боржника, кредиторів, розпорядника майна, керівника ТОВ «Омегаплюс» Чубатюка визнати обов’язковим! Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення…

Депутат обласної ради від УКРОП Григорій Зозуля, який весь час слідкує за справою та відвідує всі засідання, ось що думає з даного приводу:

– Всім відомо, хто стоїть за цієї справою із керівництва ДФС… Банкрутство ТОВ «Омега­плюс» хочуть підсунути під списання як безнадійний податковий борг. У тому числі більше 100 мільйонів пені та штрафних санкцій! ТОВ «Омегаплюс» разом із штрафними санкціями винна в держбюджет 146,9 мільйона гривень! І, скоріш за все, у неї вже відсутні будь-які активи! А списання податкового боргу спричинить неможливість притягнення керівництва ДФС Вінниччини до відповідальності, оскільки сума податкового зобов’язання перед державою у підприємства зникне! Виходить, що кошти, які повинні були заплатити як податки, заводять як чужі інвестиції й на цьому ще заробляють. Не можна так обкрадати державу! — каже Григорій Зозуля. — Арбітражний керуючий зрозумів, що тут запахло «смаженим», й буде всіляко намагатись уникнути явки до суду. Таке враження, що він навмисно призначає в один і той самий день засідання, а потім каже: «Ой, вибачте, я не хотів». Просять поміняти директора — на жодне засідання він не з’явився. Якщо ми його знімемо з посади, то він може спокійно зібрати речі, втекти за кордон — й хто буде відповідати? А ніхто. Й може бути такий варіант, що в кінці нам скажуть, що допитувати нікого – і на цьому все закінчиться. Тоді майже 147 мільйонів повільно розчиняться у повітрі, а ми збиратимемо копійки для порятунку дітей та закупівлі необхідного обладнання в лікарні. Виходить, що ніби проводяться якісь дії, але не ті, що треба. Режим відеоконференції — це зараз єдина можливість розпочати процедуру банкрутства. А тут вона буде непростою, бо сума дуже велика й тут замішані відомі в області люди, серед яких керівник Вінницької ДФС Руслан Осмоловський. Тому справу будуть навмисно затягувати, їм це вигідно, бо держава все одно залишається без коштів!

Наприкінці Григорій Зозуля зазначив, що через його активну позицію у відстоюванні прав жителів області в даній справі на нього здійснюється тиск із боку Державної фіскальної служби та інших державних структур. Але все одно він не зупиниться й буде надалі контролювати хід справи.

Віра Малафей