З гіркою образою звернулась до редакції 92-річна вінничанка Любов Степанівна Лебедєва.

Вона народилась у 1927-му і, як учасниця Другої світової війни, ветеран праці дитина війни донедавна користувалась пільгами на оплату ЖКП. Але з січня цього року пільги були скасовані «…згідно чинного законодавства…» — як повідомив департамент соціального захисту населення (Правобережне) Він­ницької міськради.

…Страшна війна мобілізувала 16-річну Любу на роботу у евакогоспіталь для поранених, який розташовувався на території Покровського монастиря у Києві. Що означало для молодої дівчини працювати медичною сестрою з 1943-го до 1945-го – можете собі тільки уявити! А далі була складна робота у Вінницькій психоневрологічній лікарні ім. Ющенка аж до 1992 року, до виходу на заслужений відпочинок. Всього у жінки 53 роки трудового стажу, відповідно, після перерахунку у кінці 2018-го її пенсія трохи зросла…

– Головна пільга для Любові Степанівни – це те, що вона учасниця війни, — пояснила Вікторія Корсун, заступник директора департаменту соцзахисту міськради. — Для цієї категорії пільги на оплату 50% ЖКП надаються за умови, якщо середньомісячний дохід на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, сьогодні це 2690 грн. (ст. 14 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). А у Любові Степанівни середньомісячний дохід сім’ї — 3056 грн. «Букву закону» ніхто не має права порушувати, хай хоч на копійку більше! Так що дійсно з 1.01.19 у неї пільги не поновлені згідно з чинним законодавством.

Пропонуємо Любові Степанівні Лебедєвій звернутись за консультацією у департамент соцзахисту по пр. Космонавтів, 30, 2-й поверх, для оформлення субсидії на опалювальний період 2019-2020 років. До речі, якщо члени її сім’ї, прописані в будинку, працюють за кордоном в Польщі, Болгарії, Естонії, Угорщині, Чехії, Молдові, Росії та ін. країнах, які підписали угоди з Україною, то субсидія буде нарахована.