У селі Трактовому Чернівецького району проживає дві сотні людей, в основному пенсіонери, інваліди, є багатодітні сім’ї.

Колись в їхні будинки провели центральне водопостачання. Але рік тому глибинний мотор згорів, і з того часу із кранів не вилилось ні краплини.

– Ми реально залишились без води! Поряд немає ні річки, ні ставка, є тільки дві сільські криниці, які вичерпуємо до дна! Якби ви побачили, що ми п’ємо! Вода з намулом, переціджуємо її, кип’ятимо, відстоюємо… Грунтових вод не стало по всьому селу, навіть ті люди, хто собі у дворах викопав криниці, так само сидять без води. Це жах! — розповідала Кокуца Фатіма Сафарівна, жителька Трактового. — Ми бідуємо! Благали сільського голову, щоб допоміг відремонтувати глибинний насос, але його дістати складно, потрібен кран. Обіцяв допомогти орендар, у нього є новий мотор вартістю 60 тис. грн. На співфінансування ми готові. Але скільки грошей можна зібрати з пенсіонерів та ін­валідів? Будемо платити за воду у сіль­сь­ку раду Борівки – тільки дайте нам цю воду!

У Борівську сільраду входять три села: Борівка, Трактове і Степок, загальна чисельність 3 тис. жителів.

– У Трактовому ситуація дійсно критична! — погодився Олексій Чернов, сіль­ський голова Борівки. — Володимир Ярощук, керівник СВАТ «Моївське», роками надавав жителям послуги, качав воду. Та вони навіть за електроенергію не платили. Коли згорів насос, Ярощук запропонував відремонтувати його спільними коштами, але відразу отримав відмову. А тепер вже вони самі захотіли!

Старий водогін непридатний для використання, за рік без води металеві труби заіржавіли, в них утворились дірки. Треба будувати новий, ставити новий насос. Сільрада не може просто так, без документів, видати кошти. Потрібно написати звернення до депутатів, розробити проектно-кошторисну документацію, отримати позитивне рішення сільської ради і оформити співфінансування.