Ідея подорожувати на власному авто за кордоном все більше захоплює українців. Звичайно, це зручно і дозволяє планувати свою відпустку незалежно від потягів та літаків. Але у цієї медалі є інший бік: ДТП за кордоном — не аби яка прикрість. Отже, як поводитись та що робити, коли така пригода спіткала вас в чужій країні?

Green Card — Ваш надійний помічник

Програма страхування цивільної відповідальності Зелена карта працює на території 46 країн. Завдяки їй при виникненні страхового випадку за кордоном при участі іноземця конфлікт вирішується швидко та безболісно. Саме тому Зелена карта являється обов’язковою для в’їзду до більшості країн, а не маркетинговим ходом, як затверджують деякі водії.

Порядок оформлення ДТП за кордоном власниками Зеленої карти

Згідно з умовами програми Зелена карта страхова компанія зобов’язується відшкодувати витрати, пов’язані з ДТП, відносно майна, здоров’я та життя третіх осіб. Аби отримати таку підтримку, дуже важливо правильно скористатися полісом, адже в чужій країні викликати консультанта страхової компанії немає можливості.

Отже, дотримуйтеся двох основних правил:

  • Не підписуйте будь-яких документів, якщо не розумієте їх суті.
  • Не дозволяйте водієві (учаснику ДТП) змінювати розташування автівки до приїзду поліції, та не робіть цього самі.

Покрокова інструкція

Алгоритм дій, що потрібно виконати в разі  ДТП, розписаний на зворотному боці поліса.

1. Увімкніть аварійні сигнали на авто та встановіть на дорозі застережливі знаки.

2. Якщо є потерпілі, у першу чергу викликайте швидку допомогу, а до її приїзду надайте допомогу самі, якщо спроможні.

3. Наступний крок — сповістить про ДТП дорожню поліцію. У країнах Євросоюзу це можна зробити по єдиному номеру — 112.

4. Якщо є очевидці аварії, візьміть у них та занотуйте особисті дані: прізвище та ім’я, телефон, електронну пошту або інші дані, що дозволять у випадку необхідності зв’язатися з ними.

5. Обміняйтеся з учасниками аварії бланками повідомлення ДТП. У країнах Євросоюзу є єдина форма Accident statement. Якщо такі бланки відсутні, запишіть дані авто — марку та державний номер.

6. Також необхідно обмінятися номерами або копіями полісів Green Card та координатами бюро у ваших країнах. Знайти цю інформацію ви зможете у пам’ятці, яка додається до поліса.

7. Зробіть фото та відео місця ДТП, особливу увагу надаючи розташуванню автівок щодо місцевості та одна одної, ушкодженням.

8. Після приїзду поліції та складення акту не забудьте отримати довідку чи інший передбачений законодавством країни документ про факт події.

Обов’язково щонайшвидше повідомте Бюро Green Card у своїй країні про ДТП, а надалі зберігайте всі документи, що підтверджують матеріальні витрати, пов’язані з цією подією: лікування, ремонт, тощо.