Професійність вінницьких сищиків завжди була дуже високою, вони могли виконати практично будь-яке завдання.

– На початку 80-х років у чергову частину Ленінського райвідділу міліції надійшло повідомлення, що на Свердловському масиві стався розбійницький напад. Наші оперативники негайно виїхали на місце. Встановили, що злочинці вибили балконну раму і проникли у квартиру, де знаходилась молода хазяйка. Розлючені бандити вдарили її монтировкою по голові, зв’язали руки, закрили очі і почали нишпорити по кімнатах. Перелякана до смерті жінка благала, щоб не вбивали, сама віддасть все. Злодіїв цікавили лиш гроші і золото. Всі прикраси і кошти вони склали в сумку, хазяйку прив’язали до батареї і зникли, — згадує Василь Решетник, полковник міліції у відставці, голова Ради ветеранів органів МВС і Нацполіції м. Вінниці.

Через 3-4 дні з таким же «по-        черком» обчистили будинки і квартири на Старому місті, потім на Малих Хуторах, на Вишеньці. На пошук грабіжників були зорієнтовані підрозділи міліції міста і області, транспортна міліція, громадськість. Почалась активна робота, перевірялись раніше судимі, неповнолітні, дрібні злодюжки, наркомани та ін. І тут прийшла несподівана підказка…

– У Ленінський райвідділ бабуся принесла два паспорти. І розповіла, що у неї на квартирі проживали двоє молодих хлопців з Донецька, які зникли і за квартиру не розрахувались. Що за порушники, чи не наші герої? — продовжив Василь Павлович. — Зробили запит, і від донецьких колег дізнались, що ці молодики вже були раніше судимі за пограбування і розбійницькі напади.

Вінницькі оперативники вилетіли у столицю Донбасу на затримання! Серед них — Решетник Василь Павлович, Пархоменко Анатолій Павлович, Ковтун Петро Іванович. Сьогодні всі вони вже на заслуженому відпочинку.

– Наші колеги, донецькі працівники міліції, попередили, що злочинці можуть бути озброєними і під впливом наркотиків. Ми ретельно підготувались: намітили план затримання, зібрали інформацію, перевірили розташування вікон і дверей, які потрібно блокувати, — розповідав Василь Решетник. — Нам доповіли, що в будинку є двоє молодих хлопців і одна дівчина, дітей немає. Група затримання зайняла місця згідно з планом.

У двері постукав міліціонер, якого злочинці добре знали. Відповіді не було. Коли оперативник крикнув, що виламає двері, — грянули постріли! Ми заблокували будинок, з нього було чути крики і жіночий плач. «Виходьте і лягайте на землю!» — крикнули через мегафон бандитам. Все завмерло… І через кілька хвилин ми почули: «Здаємось!» На подвір’я вилетів пістолет. Троє по черзі вийшли, лягли на сніг… Ми вдягли на них кайданки. В хаті вилучили 0,5 кг золотих виробів, 3 кг біжутерії, 13 тис. рублів, 2 кг опіатів та інших наркотиків, саморобний пістолет, ножі і різні речі, викрадені з квартир потерпілих.

Вінницькі правоохоронці затримали особливо небезпечну злочинну групу, до складу якої входили раніше судимі жителі Донецька Твердозубов І.В. і Мельников С.І. Тільки у Вінниці вони обікрали вісім (!) квартир, а ще у Харкові, Донецьку, Полтаві та Запоріжжі.

Вінницьким обласним судом злочинці були засуджені до 12-ти та 14-ти років позбавлення волі.

Фото Сергія ХІМІЧА