Депутати думають спрямувати ці гроші на підтримку аграріїв.

За кілька днів це повідомлення набрало тисячі відгуків у соцмережах, тому аби трохи знизити розбурхані емоції, самі ж організатори фестивалю і навіть щойно призначена директорка департаменту культури Ольга Дернова, вирішили обговорити проблему ще напередодні сесії.

– Культура — не картопля, її навіть на хліб намастити не можна. Але вона дуже впливає на людину, – розповідає один з організаторів і авторів ідеї фестивалю Павло Третяков — Депутати чомусь вирішили, що можуть забрати кошти з заможної культури і перенести їх в аграрний сектор. Я розумію, всім потрібна зараз підтримка. Але абсолютно нормальні речі зробили ненормальними. Вразило, що на захист фестивалю стали прості глядачі, мистецьке середовище, громадські організації. Ми отримали чимало листів підтримки від усіх учасників фестивалю, котрі великим задоволенням приїжджали до Тульчина. На захист фестивалю стали народні депутати і найбільші меценати фестивалю Лариса Білозір та Микола Кучер. Колишній голова ОДА Валерій Коровій і теперішній — Владислав Скальський.

Павла Третякова найбільше вразив допис Людмили Захарій: “Вже третій рік поспіль ми з дітьми чекаємо оперу. Чим ближче до дати, тим більше емоцій, бажання. Ми відкладаємо усі справи, відпрошуємося з роботи і їдемо з Баланівки в Тульчин. І до ночі проводимо час. Де ще в Україні можна так відпочити? Де ще можна побачити світових артистів? Куди повести дітей, аби познайомити з такою високою культурою? Ми ж усі можемо зробити це безкоштовно. А що ж зараз?”

А ще вразила і здивувала відповідь самого голови бюджетної комісії Геннадія Мазура.

Голова бюджетної комісії : “Ніхто нічого не закриває. А чи знають люди , що даний фестиваль проходить за кошти обласного бюджету та інших місцевих бюджетів. Як Вінницька обласна Рада та депутати можуть закрити фестиваль, який належить приватним особам? На який продаються квитки? Куди ідуть кошти?

Питання фінансування фестивалю OPERAFEST TULCHYN вже не один рік гостро стоїть перед депутатами, адже ми і досі не маємо уявлення куди йдуть кошти платників податків. Ніхто не може відзвітувати про використання коштів протягом трьох років.

Але під час проведення фестивалю ми бачимо біл-борди депутатів, агрохолдингів та інших осіб та організацій, які виступають генеральними спонсорами заходу. А найбільший спонсор – це обласна Рада та обласна адміністрація. Хтось про це знає.

Я порадив би не брифінги збирати, а до сесії прийти в обласну Раду з звітами про використання коштів протягом трьох років на суму 6 млн.грн.”

На комісію організатори та ідейні натхненники фестивалю не пішли. Але журналістам розказали все детально, на слайдах, звідки беруться гроші на видовища і куди вони витрачаються.

-Три роки фестиваль проводився за розпорядженням голови обласної ради. Бренд “Операфест-Тульчин” належить громадській організації “Інститут культурної політики”, де я голова правління, – каже Павло Третяков — Іншої організації, котра була автором цього бренду немає. Широко відома інші наші бренди “Академія лідера” та “Малі міста — великі враження”. Якщо у фестивалю є партнери, котрі вкладають туди кошти, і причетні до відродження пам’ятки, де відбувається фестиваль, то нічого дивного, якщо ми запрошуємо цю людину і вказуємо про це, без порушень законодавства. Та справа навіть не у фестивалі. Балансоутримувачем палацу Потоцьких, де відбувається фестиваль, є Вінницька обласна рада. Згідно усіх законів, не може витрачати громада кошти для того, щоб розвивати чужу територію. Це все одно, щоб запрошувати вас у гості зі своїми меблями… А користь від фестивалю величезна — насамперед це розвиток території.

Ми хочемо звернутися до депутатів з проханням зробити все можливе, щоб це питання не вийшло на сесію у дискусійному рівні. Треба почути і розібратися у всіх нюансах. Друге, це поставити питання фестивальної роботи на вищий рівень, ніж воно перебуває.

Фестивалів на Вінниччині 68. Але кошти зняли з найбільшого і найуспішнішого. За три роки обласна рада виділила на фестиваль 4,6 мільйона гривень.

– Опера- це жанр, котрий любить всього 1 відсоток прихильників музики.- розповіла одна з організаторів фесту Ірина Френкель – Тому до всього ми створювали візуальні ефекти, оперу для дітей, та інший культурний проект. Ми не мамо зосереджуватися тільки на Тульчинській громаді. Ми мріємо розвивати інші проекти. Я прорахувала собівартість глядачів на кожному великому фестивалі. У всіх випадках витрачені гроші на проведення культурного заходу значно менші ніж заведені додатково. І якщо гроші не будуть виділені, то фестиваль переїде до іншого міста. Пропозиції вже є.