У результаті влучили у трирічного сина Сашка. Поряд знаходилась дружина депутата Інна. Батьки із хлопчиком на руках вискочили на вулицю й стали благати на допомогу. Медики приїхали оперативно, але врятувати життя дитини так і не змогли. Злочинці втекли…

Через 12 годин після події поліції вдалось затримати підозрюваних у вбивстві хлопчика, ними стали 20-річні бійці “Правого сектору”, їх заарештували на два місяці без права внесення застави. Після того стало відомо, що правоохоронці вийшли на замовника нападу.

Прокуратура міста Києва вважає причетним 25-річного уродженця Російської Федерації, який залучив як виконавця 20-річного колишнього бійця АТО, який мав досвід участі в бойових діях, в тому числі в якості снайпера. За інформацією слідчих, подільники познайомилися в зоні проведення ООС на території Донецької області.

– Спільно зі слідчими столичної поліції за результатами проведення комплексу оперативних і негласних слідчих (розшукових) дій вдалося встановити, хто, за версією слідства, організувала замовлене вбивство місцевого депутата в центрі Києва, в результаті якого загинув 3-річний хлопчик. Причетним до організації злочину слідство вважає 25-річного уродженця Російської Федерації, який залучив як виконавця 20-річного колишнього бійця АТО “, – заявили в прокуратурі. – Учасники вбивства зустрілися в одному з ТРЦ столиці, де чоловік запропонував виконавцю скоїти вбивство депутата за винагороду в розмірі 40 тис. доларів США, на що останній погодився. Для реалізації плану вбивства організатор надав стрілку інформацію про потерпілого, спосіб його життя, адреси проживання, роботи і т.д., а також забезпечив його вогнепальною зброєю, транспортним засобом і профінансував інші витрати, в тому числі оренду гаража для зберігання знаряддя вбивства. Координацію злочину він скоював у месенджері Telegram, а сам напередодні скоєння злочину виїхав за межі України для забезпечення алібі. У свою чергу виконавець разом зі спільником самостійно визначив місце для скоєння вбивства – майданчик біля ресторану в центрі Києва, де постійно з’являвся Соболєв. Увечері 1 грудня 2019, коли депутат разом з дружиною і 3-річним сином сіли в автомобіль, виконавець зробив постріл, смертельно поранивши хлопчика. Прокуратура вже погодила повідомлення про підозру 25-річному уродженцю Російської Федерації в організації замовного вбивства за ч. 2 ст. 15 п.11,12 ч.2 ст.115 КК України. Вирішується питання про оголошення його в міжнародний розшук. Робота по встановленню замовника злочину триває.

Ця історія зачепила всю країну, а особливо важко її переживала Вінниччина. Адже як з’ясувало наше видання, мама загиблого хлопчика Інна Соболєва родом із Збаража Козятинського району. Її батько Олексій Лавренюк все життя працює на землі і заснував агропідприємство “Прогрес”. У 2010 році, коли перемогу на президентських виборах отримав регіонал Віктор Янукович, чоловіка призначили головою Козятинської районної адміністрації. Але через чотири роки, коли почався Майдан, він добровільно склав повноваження. Тепер знову очолює господарство. Матір Інни — Людмила Лавренюк — голова Збаразької сільської ради.

– Куля кілера потрапила в нашого внука, він врятував батька, мамулічку і сестричку, – написала бабуся в соцмережі. – Вічна пам’ять та вічний упокій. Ця дитина була ангелом, який приходить для захисту всіх діток …

Першим чоловіком Інни був син тодішнього керівника районного відділку СБУ. Народилось в них двоє дітей. Інна має освіту юриста. Спочатку подружжя мешкало в Козятині, тоді переїхало до столиці. Втім, сімейне життя невдовзі не склалось й вони розлучились. Після того жінка познайомилась із донецьким бізнесменом В’ячеславом Соболєвим й у 2016 році в них народився син Сашко. Чоловік всиновив дітей Інни від попереднього шлюбу — Давида й Марію Вільчинських. Дружина бізнесмена займалась магазином італійських меблів і світлотехніки.

Похоронили маленького Сашка у столиці. А на другий день після траурної панахиди вбита горем мати закликала українців берегти своїх дітей і особливо ретельно оберігати їх у нинішній неспокійний час.

– Ви знаєте, не буває чужих дітей, що там здається, десь чуже горе. Воно не з нами буде, але коли ти з сім’єю сідаєш в машину, де твій маленький синок несе малюнок, де за ним дочка моя, якій 10 років, сідають в машину. Коли мій синочок каже: Мамо, а куди ми далі їдемо? А я кажу: ми їдемо додому. А тато каже: ні, ми поїдемо собаці будку купимо, щоб вона не мерзла. І це була крапка. Цей постріл, я розумію, що це постріл. Я кажу чоловікові: швидко натискай на газ. Я бачу, він живий, а в ту мить я повертаюсь, і бачу, що у моєї дитини немає пів голови. Його мізки я збирала своїми ручками, – сказала Інна Соболєва. – Бережіть своїх діток. Вистачить вбивств, хоча б діток. Розбирайтеся дорослі між собою, зі своїми проблемами. Дітки хай живуть, хай живуть наші янголятка. Бережіть один одного. А мій синочок до нас повернеться…

Віталіна Володимирова