А його підлеглі, яких в Луці вже називають «ментушки», місяцями в службовому авто «охороняють» від громади села храм! І це поліція в Україні, яка давала присягу на вірність народу! Це поліція, яка має захищати все українське, а не московського підпорядкування!

Тому ми принесли цей Орден Ганьби для генерала, який колись не боявся виходити, як шини тут горіли! А тепер боїться? І плакат про «вошей московських і гнид» принесли, щоб нагадати, де Україна, де наша віра, церква і за ким стоїть по­ліція Він­ниччини. Звертаємось до президента Зеленського, щоб забрав такого начальника із посади і більше таких нам не присилав!

Так 12 грудня у Вінниці парафіяни Православної Церкви України та активісти вийшли на акцію протесту до ГУ Нацполіції та провели молитовне стояння. Люди із 10 громад переконані, що поліція за наказом начальства захищає інтереси релігійних громад МП… А права вірян ПЦУ — ігнорує!

Більше того, вже є підтверд­ження, що в храмі на території поліції служить священник Московського патріархату, який працює в управлінні поліції на зарплаті. А начальник обласної поліції 24 листопада отримав нагороду від Варсонофія — настоятеля УПЦ МП – «за сприяння». Із поліції за новим орденом для генерала ніхто не вийшов…

Саморобний орден генералу повішали на двері

– Московські попи дають йому орден, то ми теж принесли, — зазначив вінницький правозахисник Валерій Палій.

Адвокат Сніжана Чубенко, яка представляє інтереси релігійних громад ПЦУ на Вінниччині, під час мітингу зазначила, що це мирна акція.

– На жаль, наше обласне управління зайняло позицію лобіювання промосковської церкви. Не знаю, яка позиція керівника, але саме поліція відкриває справи на парафіян ПЦУ і закриває справи про порушення з боку Московського патріархату, — каже Чубенко.

А «свіжий» коментар про «працю» священника МП у поліції взагалі шокує:

– Щодо працевлаштування настоятеля храму, який 15 років функціонує на території ГУНП, повідомляємо, що Сергій Гудзенко, який є інвалідом 2 групи, дійсно працює на цивільній посаді ГУНП. Зазначимо, що чинне законодавство України покладає на роботодавців обов’язок щодо працевлаштування інвалідів (ст.172 КЗпП України) та ст.12 Закону України «Про охорону праці», — зазначили у відділі комунікацій.

Цікаво, чому у він­ницькій поліції тоді не працевлаштовують інвалідів-ветеранів АТО у тренінговий центр чи на посади логістів. Тому можна зрозуміти справжніх патріотів у погонах із числа працівників Нацполіції Вінниччини, які вже не можуть мовчати про вищезгадані факти. А тим більше охороняти «спортсменів» під храмами в Луці та іншими церквами по всій області через особисті переконання свого начальства…

Коли вертався номер газети, стало відомо, що для нової церкви МП і священника, який отримував зарплату і служить у храмі на режимній території обласної Нацполіції, по Він­ниці вже шукають вільну земельну ділянку… Дивним виглядає і те, що ведучі вінницькі сайти помістили новину про орден генералу, але потім видалили. На моє запитання, чому вони це зробили – відповіли, що нас попросили із поліції. То це свобода слова, чи її приглушення? Бо факт вручення, як і збурення – очевидний. Тому треба вирішувати проблему, а не знімати матеріали.

Від редакції. Щоб уникнути будь-яких суб’єк­тивних трактувань, ми звер­нулись до керівника прес­служби Вінницької обласної поліції Ганни Олійник і повідомили, що ми готові вислухати позицію самого Юрія Педоса щодо ситуації. А на сесії Він­ницької облради депутат і співзасновник нашої медіакорпорації Тетяна Редь­ко звернулась до Юрія Педоса і наголосила, що у редакції «33-го», інших ЗМІ, є звернення і журналістські розслідування про упередженість по­ліцейських щодо справ, які стосуються стосунків ПЦУ та МП. Попросила бути на боці закону, а не надавати перевагу якійсь із конфесій.

Зауважила, що злочин Салецького, про який повідомив генерал із трибуни облради, ще не доведений і немає вироку.

Генерал Юрій Педос відповів, що всі публікації журналістів проти нього та ідей його підлеглих є провокативними, носять замовний і упереджений характер.

– Поліція Вінниччини від­стоює закон і право на власне віросповідування кожного. І так продовжуватиме діяти.

Цікаво, що під час звіту генералу стали слати подяки депутати, проти яких чи членів їхніх родин останніми роками були заведені кримінальні справи, чи громадські активісти вимагали їх завести і наводили факти корупції.

Ні на що не натякаємо, просто вимагаємо, щоб правоохоронна система Вінниччини не перетворилась в ЗАТ. Бо ж від людей тут нічого не сховаєш. І те, що підозрювані саме в корупції хвалять генерала, — виглядає якось пі­дозріло.