Кого найбільше чекають ваші дітлахи із нетер­пінням, заглядаючи на ранок під подушку?

Це святий Миколай – не вигаданий казковий персонаж, а легенда історії. Окрім того, що святий Миколай дійс­но жив у цьому світі і мандрував по усій Єв­ропі, його постать обросла і легендами, які тепер не можна під­твердити чи заперечити. Його образ вчить тому, що кожна людина отримує винагороду за добрі вчинки. І маленькі вінничани вже з нетерпінням чекають: а що покладе їм під подушку Миколай — чи подарунок, чи різочку від чортика Антипка?

Святий Миколай — шанований українцями, наш найперший святий. Вшановування Миколая в Україні почалося ще за Всеволода Ярославовича – 1088 року. Княгиня Ольга побудувала на його честь один з перших храмів Київської Русі – біля могили Аскольда у Києві ще в 11 столітті.

А традиція подарунків бере початок з Німеччини. Там батьки дарували дітлахам новий одяг. І, щоб малеча повірила у диво, робили це таємно. До слова, традиція класти дарунки у шкарпетки, найімовірніше, виникла, коли одного разу святий вирішив допомогти трьом сестрам, які злидарювали, і кинув їм у димохід три мішечки з монетами. Вони впали саме у випрані шкарпетки, які дівчата розвісили на каміні.

Традицію перейняли Австрія і Польща, потім – і Україна. Подарунки нехитрі — в основному солодощі та шкільне приладдя.

Під покров Миколая потрапляють не лише діти. Угодник Бога ділиться своєю опікою зі студентами, мандрівниками, водіями, торговцями та моряками. Звертатися до Миколая у молитвах можуть і ті, хто перебуває у скруті, а також заміжні жінки, які просять чудотворця про спо­кійне сімейне життя.

За легендами, святий Миколай сам у зовсім юному віці осиротів, тому став покровителем усіх сиріт. Тож з часів Незалежності України відродилась традиція святкувати цей день, вітаючи сиріт у дитячих будинках. Тому послідовники за прикладом благородного святого йдуть у дитячі будинки, влаштовують дітям свято, ставлять вистави, дарують подарунки.

А прикмети на Миколая пов’язані з погодою, такі: який день на Миколу зимового – такий і на Миколу літнього. У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи. Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА