Вінничанки започаткували ще одне яскраве свято — «День української хустки» А перед цим закликали усіх викласти фото у со­ціальних мережах у хустці. Буквально миттєво флешмоб став міжнародним.

Інтернет вибухнув позитивом! До ініціативи приєднався понад мільйон людей. З 20 країн світу надіслали сотні фотографій і відео жінок в українських хустках. Ідею підтримали Греція, Кенія, США, Польща, Італія та Канада. А на саме свято завітали представниці Албанії, Азербайджану, Індії, країн Африки, Польщі, Білорусі, Грузії, Литви та Ізраїлю. До святкування приєдналися усі області України — більше 25 тисяч учасниць.

Любов Завальнюк, – одна із співзасновниць свята

«Колись люди збирали ці хустки. Одягали на свята. Нині мало людей, які зберегли ці звичаї. Вважаю, їх слід відродити», — каже учасниця, художниця Світлана Тілець.

Це сьогодні хустку можна    легко підібрати на власний смак. А колись господині власноруч створювали таку красу. І вартість вручну створених хусток може сягати тисячі доларів. Українській хустці щонайменше двісті років. До того українки носили вишиті капюшони.

По хустці можна було дізнатися про жінку все: соціальний статус, заміжня вона чи ні. Молодій дружині на весіллі пов’язували хустку – на щасливу подружню долю. Новонароджену дитинку в першу чергу загортали у хустку — від зурочення. А коли починали будувати новий дім в Україні, будівельникам пов’язували хустку як оберіг.

Тому вінничанки звернулися з листом до президента України, щоб 7 грудня встановити як День української хустки.

Соломія КАЛЮЖКО