Уже кілька років райцентр Тростянець лихоманить через роботу спиртзаводу. Літньої спеки тут бояться чи не найбільше, адже випаровуються токсичні речовини. Від нестерпного смороду особливо страждають діти. Підтримує обурення жителів і місцева влада.

– Спиртзавод після банкрутства та реконструкції запустили кілька років тому. Підприємство входить до «Укрспирту» і належить державі. Хоч і дало людям робочі місця, але біди — набагато більше. Переробляють там бурякову мелясу. З неї випускають біоетанол. Природно, після переробки будь-якої продукції є відходи, які не утилізуються належним чином і перетворюються на отруйні речовини. Вони сильно б’ють по здоров’ю жителів селища та прилеглих населених пунктів, — кажуть мешканці Тростянця. — Спиртзавод неодноразово зливав отруйні відходи у річку Нетеку. Як наслідок — гинула риба. Ситуація погіршується. Збільшилися захворювання населення, починаючи від дихальних і до онкозахворювань. У дітей алергія. Нас переконують, що це державне підприємство, яке має працювати на державу і на той же народ, а насправді набивають свої кишені грішми шляхом знищення цього ж народу.

Через це мешканці райцентру неодноразово проводили акції протесту та подавали позов до суду, але програли його. Питання піднімав і ексгубернатор Валерій Коровій, який сам родом з Тростянця. Одного разу під час свого візиту заявив: «Це таким смородом мене рідна земля зустрічає?» Минулого тижня конфлікт набув свого продовження. Проти місцевих жителів виступила приватна охорона, яку нібито запросили на Вінниччину орендарі, що використовують потужності державного спиртзаводу.

Внаслідок бійки одного чоловіка навіть госпіталізували до лікарні. Як потім з’ясувалось, працівникам підприємства дали наказ зварювати труби, якими відходи йдуть на бардополя. За процесом підготовки до запуску слідкували кремезні хлопці зі столичної охоронної фірми. Люди перекрили дорогу в центрі міста, пропускали лише спецавтомобілі – «швидку», «пожежну», поліцію, а також рейсові автобуси. Вимагали губернатора!

А вже 21 грудня у райцентр завітав голова облдержадміністрації Владислав Скальський, який провів зустріч із жителями щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з діяльністю спиртзаводу. Зустрічали його люди шинами.

– Я прибув на зустріч з жителями не констатувати, а вирішувати проблему. Присутні на нараді представники правоохоронних органів та силових структур дадуть належну правову оцінку ситуації, що склалася довкола діяльності підприємства, — сказав він.

Директор підприємства ДП «Тростянецький спиртовий завод» Богдан Білейчук повідомив громаді, що відходи виробництва, а саме мелясна барда, яка утворюється під час виробництва, будуть відвантажуватися на переробку до Юзефо-Миколаївської біогазової установки на Козятинщині. Окрім того, підприємство планує запустити вакуумно-випарну установку, яка в рази зменшить кількість рідких відходів барди.

Своєю чергою, голова ГО «Патріот» Максим Щуренко зауважив, що підприємство жодним чином не здійснює лабораторний контроль за якістю підземних вод та атмосферного повітря навколо бардополів, хоча це передбачено відповідними дозволами на ведення виробничої діяльності. А Тростянецька селищна голова Людмила Червонецька зазначила, що податковий борг підприємства на сьогодні становить 19 мільйонів 600 тисяч гривень. За два останніх роки в місцевий бюджет надійшло лише 1 мільйон 324 тисяч гривень, борг перед місцевим бюджетом – 1 мільйон 620 тисяч гривень. За три останніх роки – жодної інвестиції в розвиток громади чи інфраструктури.

Зустріч із мешканцями була довгою та емоційною, проте наприкінці ніби вдалось порозумітись. Владислав Скальський заявив, що буде слідкувати за тим як завод виконуватиме домовленості. А перед тим їх мають зафіксувати у протоколі…

Віталіна Володимирова