Майже два роки тому близько 22.00, коли зморені працею люди лягли відпочивати, на військових складах поблизу Калинівки почались вибухи боєприпасів. Це був найбільший арсенал площею 600 га, і люди знали, що там збері­гаються найпотужніші снаряди – «Гради», «Смерчі», «Урагани». Зона їх ураження — 10-20 км при детонації. Але коли був час вдаватись у такі деталі?!

Слово «біда» миттю влазило в серце кожного жителя прилеглих сіл та міст… Майже півмільйонна Вінниця з жахом споглядала зарево із вогню, страшні гриби від вибухів, що виростали на півнеба, і не знала, куди тікати і чи потрібно це робити. На жаль, було 2 години інформаційного вакууму, бо з такими масштабами катастроф на Вінниччині навіть уві сні ніхто не стикався. Коли почало хитати будинки і бабахкати так, що закладало вуха, розпочалась паніка.

Наші кореспонденти в числі перших вирушили в епіцентр вибуху. Тисячі сімей відразу із шести навколишніх населених пунктів — Медвідки, Лаврівки, Дорожного, Павлівки, Сальника та Калинівки – захопивши із собою тільки документи та гроші, тікали із домівок на машинах, велосипедах, на конях та мотоблоках… Інші сідали у муніципальні автобуси, які надала Вінниця. Подалі від пекла… На щастя, обі­йшлось тоді без людських жертв. Лише двоє отримали травми через паніку та страх. Їх відразу відвезли до Вінницької районної лікарні, де надали допомогу. Ще 5 породіль евакуювали до обласного центру. Дві з них у най­ближчі кілька годин передчасно народили. Дітей батьки так і прозвали — «бойовими».

Вже тепер чиновники констатують — міни та снаряди із арсеналу пошкодили понад 5000 будинків на території Вінницького та Калинівського районів. Левова частка з них була у Павлівці, яка найближче до епіцентру подій — там отримали пошкодження 1105 дворів. Було замінено майже 4,3 тисячі вікон. Шифер, дерево та інші будівельні матеріали привозили із Вінницької та інших областей. Були такі, хто все ремонтував за власний кошт, а тоді отримував кошти на руки, перед тим показавши чек. Щоправда, цей процес затягнувся і досі… Не всі отримали виплати.

– На ліквідацію наслідків вибухів із держбюджету було витрачено 35 млн грн. зі 100 млн, решту довелось повернути назад, бо до кінця року не змогли їх використати через бюрократичну тяганину. Цьогоріч з обласного бюджету використали 3 млн грн. та виділили ще 5 для компенсації населенню. На самому арсеналі було завдано збитків на понад 80 мільйонів грн. Досі наслідки надзвичайної ситуації не ліквідовані, — повідомили у Вінницькій ОДА. – Вже другий рік люди із постраждалих сіл продовжують потерпати від наслідків вибуху.

І досі жодних результатів слідства! Справа засекречена — кажуть нам у СБУ. Ми не маємо доступу — відповідали нам ще в існуючій військовій прокуратурі.

І знову проходить асоціація із отруєнням Скрипалів. По міліграмах токсичної речовини знайшли все — походження «Новічка», країну, хто його привіз і як. Встановили осіб — реальні і вигадані прізвища законспірованих агентів ФСБ і навіть терцентр із спецслужбовців в горах… Чому в Англії, інших країнах така ефективна робота правоохоронців і спецслужб. Така професійна взаємодія?

Чому у нас останнім часом всі резонансні розслідування, зокрема щодо вибухів стали висяками!

Не віримо, що просто так можна проникнути на засекречені склади із охороною! Вкотре вимагаємо знайти і покарати винних, бо це, напевно, найзухваліший злочин останніх років Вінниччини і країни, і здійснили його в день народження тодішнього президента Петра Порошенка. Це ще додає цинізму у безкарності.

Тетяна КВАСЮК