Епідеміологічний поріг в Україні поки не перевищено, однак в семи областях України інтенсивність захворюваності вище, ніж в інших. Це Київська, Житомирська, Чернівецька, Вінницька, Хмельницька, Рівненська і Волинська області.

При цьому в епідемічному сезоні 2019/2020 очікується дві хвилі грипу. Перша була в грудні – і пройшла відносно легко. Тільки 3% хворих госпіталізували – це були в основному діти до чотирьох років. Друга буде в кінці січня – початку лютого, вона буде складнішою і затягнеться на чотири тижні. На неї і припаде пік захворюваності: в цілому за сезон перехворіють від 4,8 до 6,7 млн українців.

У нинішньому сезоні по Україні ходить чотири види вірусу грипу:

Bіpyc, схожий на A / Brisbanel 02120 1 S (H1N1) pdm09;

Bіpyc, схожий на A / Kansasll4l2017 (H3N2);

Bіpyc, схожий на B / Coloradol06l2017 (лінія B / Victoria / 2l87);

Bіpyc, схожий на B / Phuketl3073l2013 (лінія B / Yamagata / l6 / 88).

Відзначимо, що в зоні ризику підхопити грип з ускладненнями – літні люди, діти, вагітні, а також пацієнти з хронічними захворюваннями.

Медики не втомлюються підкреслювати, що вакцинація є найефективнішим способом профілактики грипу. У той же час варто звернути увагу на те, що вакцина показана не всім. Наприклад, не можна прищеплювати проти грипу дітей до шести місяців. Вакцинація не допускається, якщо у людини температура – тому лікар повинен провести огляд і вимірювати температуру. Вакцина містить курячий білок, якщо на нього є алергія – щеплення не можна. Також вакцинуватися забороняється людям з ослабленим організмом, наприклад, при імунодефіциті, або якщо людина з онкологією проходить хіміотерапію.

Валентина Лісова