Про це свідчать дані першого у цьому році моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад та територій України. Заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода зауважив, що 223 ОТГ утворилися в 2019 році, тоді як у 2018 — лише 141.

-Знаємо, що багато з ОТГ слабкі — як правило, там, де приймалися політичні чи емоційні рішення. Будемо коригувати. Однак 6263 громад досі не об’єдналися, чим погіршують перспективи свого власного розвитку. У грудні минулого року відбулися вибори до новостворених ОТГ, ще 49 об’єднаних громад готові до призначення перших виборів і чекають на рішення ЦВК За минулий рік п’ятірка регіонів — лідерів реформи змінилася не суттєво. На початку 2019 року рейтинг областей з формування спроможних громад очолювали Хмельницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька та Волинська області. На початку 2020 — Житомирська, Дніпропетровська, Чернігівська, Хмельницька та Запорізька області, -каже пан Негода.

За даними моніторингу, п’ятірка регіонів-аутсайдерів теж не зазнала значних змін. На початку 2019 року це були Вінницька, Полтавська, Київська Кіровоградська та Закарпатська області. На початку 2020 — Київська, Львівська, Закарпатська, Вінницька та Кіровоградська області.  Найбільш проблемними досі є Одеська, Київська області, також багато невирішених питань у Вінницькій, Черкаській та Львівській. ОДА зобов’язані розробити і подати перспективні плани формування територій громад для затвердження урядом.

Валентина Лісова