Збитий український літак став помстою за відмову Суркову? На Вінниччині та по країні пройшли дні трауру за жертвами збитого в Ірані літака.

Триденне мовчання та введення в оману українців шокувало багатьох. У «Європейській солідарності», інших опозиційних до «Слуги народу» фракціях припускають, що Зеленський літав до Оману зуст­річатись не із керівництвом держави, а з радником Путіна Сурковим, ідеологом сумно ві­домого в Україні «Руского міра». Особливо, коли очевидною стала брехня — султан Оману помирав. Тому зустрічі не бу­ло. Чому президент, коли стало відомо про збитий над Іраном літак, добирався до України добу? Чому одразу не повідомили правду?

Нардеп Артур Герасимов у виступі з трибуни Верховної Ради заявив:

– Перша за 8 місяців безпекова криза нової влади. І в ній влада Зеленського продемонструвала безвідповідальність, некомпетентність і боягузтво. Ви розлетілися по курортах світу і навіть не передбачили механізм, як зібратися у разі виникнення кризової ситуації.

Боягузтво ваше полягає у тому, що ви з перших годин знали, що український літак вразили іранці російською ракетою — але так і не спромоглися промовити це вголос, доки вас не приперли до стінки керівники Канади, США та Британії.

Суспільство вимагає ясності і щодо Оману, бо всі розумні люди усвідомлюють, що ніякого офіційного візиту не було — була поїздка у приватних або інших цілях. І через це нас усіх дуже цікавлять загадкові чартери, які в ті дні літали між Оманом та Росією.

Дуже схоже на таємні переговори. Виникає просте запитання: Оман — це обман чи брехня?

За три дні після трагедії з пасажирським літаком у Тегерані Іран визнав, що збив його. Бо спершу заперечував це.

Джерела в Пентагоні, розвідках США та Іраку заявили, що в український літак влучила ракета «Тор-М1», вироблена в Росії.

Також з’явилися чутки, що перед катастрофою літака МАУ в Тегерані Зеленський міг таємно зустрітися в Омані з ро­сійською делегацією, і припущення, що іранці могли збити пасажирський лайнер у змові з росіянами, бо український президент не погодився на вимоги останніх щодо Донбасу.

8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 «Тегеран — Київ» авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ), загинули 176 осіб. На борту були громадяни 7 країн: Ірану; Канади; Швеції; Афганістану; Німеччини, Великої Британії та України (2 пасажирів і 9 членів екіпажу).

Юлія Іванюк