Нагадуємо, що 9 січня там з 8 год. ранку працювало 8 слідчо-оперативних груп. Вилучали документи, електронні носії. Тростянець губився у здогадках, з якого приводу усе це відбувається. Кілька днів до газети надходили повідомлення та дзвінки від жителів Тростянця та тих, хто знає голову. Зізнаємось чесно — припущення були різні.

Одні захищають голову і кажуть про «конкретний наїзд», бо, мовляв, порушення можна знайти у кожного голови, треба лише дуже захотіти. Припускають, що її «замовив» один земляк — високопосадовець, або ж називають спиртзавод, який «кришують» правоохоронці, інших.

Що насправді відбувалося? У чому підозрюють Людмилу Червонецьку? І чому її не зміг захистити впливовий нардеп? Адже багато хто називає її ставленицею нардепа Миколи Кучера.

– Це стало справжнім шоком для Тростянця. Адже голова селищної ради Людмила Червонецька визнана «Людиною року» і одним із кращих голів місцевих рад Вінницької області. А тут – обшуки і підозри у відмиванні бюджетних коштів! — кажуть тростянчани.

Аби прояснити ситуацію, ми звернулись до керівника пресслужби департаменту захисту економіки та стратегічних розслідувань Національної поліції України Наталії Калиновської. Ось що нам повідомили:

– Обшуки проводились у рамках кримінального провадження за статтею 368 Кримінального кодексу України по факту вимагання та отримання службовими особами неправомірної вигоди. Обшуки в адмінбудівлі та житлових приміщеннях фігурантів справи проводили представники управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області та Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Повідомлення про підозру поки що не оголошено.

Голова Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька так коментує обшуки:

– Зважаючи на події останніх днів та хвилю інформації, яка поширюється, вважаю за свій обов’язок як очільник громади повідомити про дійсний стан справ. Державною аудиторською службою у Вінницькій області в листопаді 2018 року було завершено проведення перевірки фінансово-господарської діяльності Тростянецької селищної ради за період з 1 січня 2014 року по листопад 2018 року. Згідно з Актом ревізії від 16 листопада 2018 року, жодних порушень не виявлено. Крім того, правоохоронним органам працівниками Тростянецької селищної ради були надані всі документи згідно з ухвалою суду від 19 грудня 2019 року, про що складено протоколи виїмки від 9 січня 2020 року. Жодній посадовій особі та працівникам селищної ради не було винесено звинувачень у злочині і жодному не повідомлено про підозру. Ми всі живемо в державі, де закон рівний для всіх. Де честь і гідність кожної людини не попирається без доведених фактів. Наберіться терпіння! Тростянецька селищна рада, всі структурні підрозділи та комунальні установи Тростянецької об’єднаної територіальної громади працюють і будуть працювати, будували і будуть будувати, були з людьми і залишимось з людьми, захищали їх права і будемо захищати! А історія розставить все і всіх на свої місця.

Під час зустрічі громади з головою ОДА

Місцевий активіст Андрій Тєрєхов стверджує: «Наша голова ще раніше говорила про погрози. Маємо відео, яке навіть коментувати не потрібно. Просто за те, що з народом, їй казали «Закрий рота». Та, на превелике щастя, у нас є гідність. Ми люди, а не бидло. Людмила Іванівна — істинний патріот Тростянця та України, шкода, що доводиться застосовувати такі слова по відношенню до жінки, але вона мужньо стоїть на своїй посаді. Всупереч всім загрозам, відвертій брехні проти неї війни від одного з депутатів. Вона не зробила ні кроку назад і ні разу не змінила своєї думки, вона душу вкладає без залишку в Тростянець! І ті мерзоти, хто замовив це останнє свавілля і повне беззаконня з обшуком, просто в результаті стали посміховиськом. Це було настільки підло і огидно, що осад від побаченого надовго залишиться. А те, що написано в ухвалі суду, то взагалі викликає істерику. Це 21 століття, це Україна хоче в Європу? Насправді все було так, як у роки репресії, тупо написали зі стелі папір і прийшли, перевернули все, забрали, що потрібно було — 2 мішки макулатури. Хто цей цирк оплатив? Так вже зрозуміло хто, Марчук і його кум-поліцейський».

«Все це схоже на політичне замовлення, — переконаний Ігор Хміль, депутат обласної ради від Тростянеччини. — Я знаю Людмилу Червонецьку лише з позитивного боку: як кращого мера і як людину, котра зробила для Тростянця дуже багато хорошого. Значно більше, ніж її попередники. З приводу обшуків, про які я, до речі, дізнався тільки з вашої газети, то на це є правоохоронні органи, щоб давати цьому оцінку. Як на мене, то це все дуже схоже на політичне замовлення. Знайшлися люди, котрі незадоволені роботою голови, можливо, когось не влаштовувала її позиція по спиртзаводу або інші причини. Але більшість людей їй довіряє, і особисто я теж».

У цій скандальній історії згадують депутата обласної ради і голову депутатської комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадія Мазура, котрий теж був обраний від Тростянецького району Мовляв, він, вступивши у змову з керівництвом Тростянецького спиртового заводу, хоче залякати голову Тростянецької ОТГ.

Про все, що нині відбувається у Тростянці, Геннадій Мазур розповів таке:

– Це повна нісенітниця та різного роду вигадки! Як мені відомо, правоохоронні органи зібрали достатньо доказів і відкрили кримінальне провадження за статтею 364 КК України «Зловживання владою та службовим становищем) та по ч. 3 статті 368 (отримання неправомірної винагороди), або, як кажуть в народі — хабар. Більше того, правоохоронці підозрюють селищну голову у створенні злочинного угруповання. Як мені відомо, жодному фігуранту цього кримінального провадження підозри не оголошено. Тому робити якісь висновки, я думаю, завчасно. Хоча, що стосується державних закупівель, котрі проводилися селищною радою, то тут виникає дуже багато запитань. Ще раніше на них звертала увагу координатор громадської організації «Філософія серця» Юлія Грига. Вона вказала, що Тростянецька селищна рада — на першому місці по кількості зловживань під час закупівель. Адже жодного тендера не проведено в системі «Прозоро», жодного аукціону! І справа не у спиртзаводі, адже кримінальне провадження було відкрите ще у 2018 році, майже два роки тому, а у веденні фінансово-господарської діяльності і крадіжках бюджетних коштів. І до чого тут моє ім’я? Я що, кошти допомагав красти з бюджету громади? Чи перераховував їх з рахунку селищної ради на фіктивні фірми? Чи укладав сумнівні угоди? Я завжди стояв і буду стояти на боці закону, коли мова йде про використання бюджетних коштів. Але останнє слово — за правоохоронцями».

Ось що ще у вересні заявила координатор ГО «Філософія серця» Юлія Грига:

– На 1 місці закупівлі Тростянецької селищної ради: закупівлі цієї ОТГ на 76,5% складаються із закупівель робіт. Це мало б свідчити про відбудову життєво важливих для громади об’єктів. Увагу моніторів привернули закупівлі ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Разом ці учасники освоїли понад 6 млн грн. на 13 закупівлях. За даними пошуково-аналітичної системи YouControl, Артур Аветисян є засновником та керівником ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Також привернули увагу закупівлі дитячого майданчика та його компонентів, сумарно бюджет склав близько мільйона гривень, та облаштування тротуару по вул. Шкільній, на який було витрачено більше 700 тис. грн., є підозра про подвійну оплату виконаних робіт і що ці роботи проводились минулого року. Щороку в Тростянецькій громаді ремонтуються одні й ті самі вулиці, борди та стоянки. На думку експертів, на витрачені кошти на ремонт вулиці Соборної та стоянок вздовж неї шар асфальту мав бути близько 1 м та вся вулиця мала бути облаштована стоянками. Також відзначили закупівлю автомобіля Renault TRAFIC 2019 року випуску. Запланована ціна була 920 тис. грн. У цей же час на сайті «renault» вартість такого авто коливається від 750 900,00 до 788 500,00 грн., а на інших автомобільних сайтах ще нижча — від 690 900, 00 до 728 500,00 грн. Викликали підозри і учасники закупівлі. Вони обидва є дистриб’юторами РЕНО та жодного разу не понизили ціну на аукціоні. За всіма зазначеними фактами було скеровано звернення до контролюючих та правоохоронних органів.

Резонанс і справді стався досить широкий. Але далі обшуків поки що справа не рухається. Звинувачень і підозр ніхто нікому не оголошував, селищна рада й далі працює у звичному графіку.

Валентина ЛІСОВА
Ілона ВАЛЬТЕР