Селяни повідомляли, що там, під прикриттям поліції і дружини голови села захопили місцеву церкву і не підпускали до неї віруючих релігійної громади ПЦУ села, п’ятеро кремезних чоловіків, які називали себе монахами, посланими сюди Могилів-Подільською єпархією російської церкви.

Мешканці села переконані, що такі дії нічого спільного з релігією не мають. І намагалися з’ясувати, яке насправді бойове завдання отримали ці бойовики? Що вони вночі роблять тут, на державному кордоні з окупованим Росією Придністров’ям? Чоло­віки, один з котрих і справді монах з Галайковецького монастиря, не пустили людей до храму, хоча люди відстояли його у судах. Вони погрожували селянам, вигукуючи: «За вашими плечима стоїть смерть». Відверто провокували на конф­лікт. На місце інциденту прибула поліція, але у «розборки» не втручалася.

У неділю біля храму було гаряче

Люди обурені і налякані, бо не знають, що це за люди, хто їх фінансує, чому вони залишилися у храмі і чого від них ще чекати? Вони пам’ятають, що саме таким способом заходив Гіркін на Донбас.

Згодом начальник управління релігій та національностей Він­ниць­кої ОДА Ігор Салецький пояснив, що, згідно з рішенням Вінницького місь­­кого суду, сіль­ський храм належить громаді ПЦУ. Але оскільки у Великій Кісниці є невеличка громада УПЦ (МП), то обидва священники ви­рішили разом правити служби. Але, як бачимо, радість була недовгою. У неділю посланці Могилів-Подільської єпархії УПЦ МП не впустили вірян до храму…

У поліції Ямпільського району інцидент поки що не коментують. Чим вирішиться це загострення конфлікту і як довго воно триватиме — передбачити важко.

Ілона ВАЛЬТЕР