9 січня співробітники СБУ у Вінницькій області та прокуратури затримали ревізора з безпеки руху поїздів регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця». Його підозрюють у тому, що він систематично вимагав та отримував кошти за оформлення дозвільної документації комерційним структурам — безперешкодне проходження технічних оглядів і допуск до експлуатації залізничного транспорту.

– За винагороду службовець підписував акти огляду локомотивів на коліях станцій примикання Укрзалізниці. Вихід на колії локомотивів, технічний огляд яких фактично не здійснювався, створював передумови до виникнення надзвичайних подій на залізниці.

Правоохоронці затримали службовця при одержанні чергового «траншу» у сумі 10 тисяч гривень. Відомо, що затриманий із Козятина і суд обрав йому цілодобовий домашній арешт.

А вже 10 січня стало відомо про одержання хабаря 45 тисяч грн. директором медичного коледжу на Вінниччині.

– У таку суму він оцінив забезпечення укладання підрядного договору на виконання будівельних робіт загальною вартістю майже 300 тис. гривень. Директора затримали під час одержання частини хабаря в сумі 25 тис. гривень. Раніше задокументовано отримання посадовою особою першої частини хабаря в сумі 20 тис. гривень, — повідомили у прес-службі СБУ у Він­ницькій області.

Як вдалось дізнатись нам, затриманим виявився директор медколеджу у Гайсині Анатолій Саблук. Джерела в органах розповіли, що посадовець планував облаштувати паркан й шукав підрядника. Аби не проводити тендер через «Прозорро», цілком ймо­вірно, що міг розбити суму частинами. А з виконавця робіт за підписання договору взяти «відкат». Під час затримання директору стало зле і його госпіталізували, він досі перебуває в лікарні. Оскільки процесуальне керівництво здійснює столична прокуратура гайсинчанина мали б транспортувати до Києва у суд для обрання міри запобіжного заходу. Але через погіршення стану здоров’я цього не сталось, термін після затримання 72 години — збіг…

Остання декларація від Анатолія Саблука датована 17 грудня 2019 року й там вказано, що подав він її перед звільненням. Цікавим фактом є те, що у директора коледжу син Сергій Саблук працює суддею у Він­ницькому міському суді. Свого часу він був фігурантом скандалу про хабар головного лікаря дитячої обласної лікарні Тетяни Антонець, який вона нібито передала судді Він­ницького міського суду для позитивного рішення її позову до влади про своє незаконне звільнення. Але сам служитель Феміди тоді це заперечував.

А вже цими вихідними прокуратура разом із ДБР вручили повідомлення про підозру вінницькому адвокату за фактом пособництва в одержанні службовою особою — слідчим неправомірної вигоди в сумі 1000 доларів. Мова йде про Олега Трояна.

– Під час затримання адвокат був госпіталізований до Він­ницької лікарні №1 у передінфарктному стані, де й досі перебуває. Стороною обвинувачення скеровано до суду про обрання міри запобіжного заходу тримання під вартою. Вручення повідомлення та підозри відбувались на лікарняному ліжку, — розповів колега затриманого Вадим Спірідонов. — До яких пір ми, адвокати, будемо терпіти таке втручання у нашу діяльність?

Кажуть, що більшість колег стали на захист вінничанина, готові представляти його інтереси в суді й навіть вирішують питання, аби взяти на поруки.

– Часто клієнти після укладання договору оплачують наші послуги готівкою, а не надсилають їх на банківську картку. Це цілком нормальний процес, — кажуть колеги затриманого. — Нині ж дійде до того, що адвокати боятимуться брати кошти за свої послуги й на них почнеться полювання з боку інших органів.

Натомість слідчі запевняють — мають достатньо доказів для доведення вини.

А 8 січня, як відомо, із 8-ї години ранку аж 7 слідчо-оперативних груп проводили обшуки в голови Тростянця, бухгалтера та наближених до них осіб. Детальніше про це читайте тут.

Віталіна Володимирова