До 2005 р. у 8-му класі загальноосвітніх навчальних закладів, згідно з програмою української літератури, вивчались високохудожні, патріотичного спрямування твори класика української літератури, поета-гумориста С. Руданського “Наука”, “Повій, вітре, на Вкраїну…”, та “Добре торгувалось”.

У 2005 році з програми української літератури ці твори були вилучені і замінені соціально-побутовими “Пан і Іван в дорозі”, “Гуменний”, “Запорожці у короля”, “Козак і король”, “Свиня свинею”. Вивчення творів Степана Руданського було перенесено з 8-го до 6-го класу.

Ми неодноразово звертались до Міністерства освіти і науки України, Верховної ради України, Кабінету міністрів України щодо повернення до шкільної програми вилучених творів. Наші звернення друкувались в газетах «Літературна Україна» №33 за 29 серпня 2013 р., «Кримська світлиця» №36 за 6 вересня 2013 р., «Кримська світлиця» №16 за 15.04.2016р. та №10 від 8.03.2019 р.– стаття «Повернемо Руданського в школу» та в книзі Анатолія Єфімова “Мій земляк Степан Руданський, Сімферополь 2013 р. стор. 36-39.

З Міністерства освіти і науки України отримували відписки: «Ваші пропозиції у повному обсязі передані керівнику чинної програми з української літератури (доктор філологічних наук, професор Р. В. Мовчан) та керівнику експертної робочої групи (доктор філологічних наук, професор О. В. Єременко) 22/V-2014 р., або “Під час укладання нової навчальної програми з української літератури ваша пропозиція буде розглядатися та по можливості враховуватись” 04.03.2019 р. №22-822.

Пройшло 15 років, але нічого не змінилось, навіть зміст відписок. Не вивчаються в школі так необхідні для патріотичного виховання молоді вірші Степана Руданського «Наука»,  та “Повій, вітре, на Вкраїну…”. Видавець творів С. Руданського Олександр Лотоцький назвав ці вірші перлинами української поезії, а пісня «Повій, вітре, на Вкраїну…» давно уже стала народною, входить до складу двадцяти найкращих пісень України, перекладена на 129 мов світу. Зараз в 6-му класі вивчають “Добре торгувалось” та “Запорожці у короля”.

Шанобливе ставлення до рідної землі у підростаючого покоління виховується в школі зокрема у творах “Гей, бики”, “Наука”. Питання землі було і залишається актуальним і зараз. Свою землю треба любити і захищати.

Творчість С. Руданського шанують в Україні і за її межами. Щороку, в січні, у Національній науковій медичній бібліотеці України (м. Київ) проходять літературно-мистецькі вечори пам’яті українського поета-класика й лікаря Степана Руданського. Започаткувала цю прекрасну традицію ще в 1984 році колишній генеральний директор бібліотеки, повний кавалер Ордена княгині Ольги Раїса Іванівна Павленко. Жодне таке свято українського слова не минає без урочистого чутливого виконання присутніми всесвітньо відомої народної пісні на вірш Степана Руданського «Повій, вітре, на Вкраїну». На батьківщині поета с. Хомутинці та м. Калинівці на Вінниччині відбувається Всеукраїнське свято сатири і гумору ім. Степана Руданського де вручають дипломи лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії його імені.

Хоч сплинув час, але актуальні в сьогоденні  безсмертні твори поета, котрий віддав своє серце й пісню своєму народу –  жива його народна мова, глибока віра і надія. Натхненна справжня його творчість – вона безсмертна і живе донині у пам’яті нашого великого народу, чаруючи нові покоління читачів. Твори його стали безсмертними – вони на це заслуговують!

Ми науковці, літератори, громадські діячі, нащадки Степана Руданського просимо Вашого сприяння що до врахування наших пропозицій повернення до програми української літератури творів Степана Руданського “Наука”, “Повій, Вітре, на Вкраїну” та долучити “Гей, бики!”, “Псалом 136”.

Підписали:

1. Олексій Боржковський – військовий лікар, підполковник, правнучатий племінник Степана Руданського, лауреат премії імені Степана Руданського, член партії “Захисників Вітчизни”, член Житомирської обласної організації “Просвіта”.

2. Ігор Боржковський – інженер-електрик, праправнучатий племінник Степана Руданського (с. Залуква, Галицького р-ну, Івано-Франківської обл.)

3. Тарас Боржковський – інженер, Івано-Франківськ, пра-пра-правнучатий племінник С. Руданського;

4. Олександр Боржковський – вчитель, пра-пра-правнучатий племінник С. Руданського;

5. Віра Чернець – заслужений телерадіожурналіст України, м. Житомир

6. Галина Кремінська — фельдшер, правнучата племінниця Степана Руданського (с. Мізяківські Хутори, Вінницький район, Вінницька область);

7. Людмила Похвалюк — праправнучата племінниця Степана Руданського, вчителька української мови та літератури (с. Біликівці, Жмеринський район, Вінницька  область);

8. Святослав Васильчук — голова Житомирської обласної організації «Просвіта», професор, заслужений журналіст України, лауреат премії імені Івана Огієнка, м. Житомир.

9. Олена Білошицька-Костюкевич — прозаїк (м. Житомир), лауреат премії ім. Л. Українки;

10. Олександр Височанський — поет-гуморист, лауреат премії імені Степана Руданського (с. Антонівка, Томашпільський район, Вінницька область);

11. Леонід Куций, поет-гуморист, підполковник, лауреат Всеукраїнської премії імені Степана Руданського, м. Вінниця

12. Ольга Височень – заступник директора з навчально-виховної роботи Житомирського міського колегіуму, дослідник родоводу С. Руданського;

13. Борис Пентюк – священник, дослідник генези родуРуданського м. Вінниця;

14. Антон Каденюк, полковник у відставці, відповідальний секретар Житомирської обласної організації “Захисників Вітчизни”, м. Житомир

Олексій Боржковський – лікар вищої категорії, підполковник у відставці, правнучатий племінник
С. Руданського, лауреат Всеукраїнської премії його імені
м. Житомир