Така ферма працює у Вінниці більше 10 років. Її організували Світлана та Дмитро Бичковські. Нині тут більше трьох десятків рептилій, а ще поряд з ними живуть не менш небезпечні створіння – черепахи і змії.

Ні продавати, ані пускати крокодилів на м’ясо фермери не збираються. Кажуть: їхня діяльність спрямована на збереження диких видів рептилій.

«А все почалося з крокодильчика, з яким прийшов до мене мій чоловік. Він працював в цирку з крокодилами. Дандюша — це перший нільський крокодил, який став нашою домашньою твариною», — розповіла Світ­лана Бичковська.

– У нас ферма для розширення та збереження всіх видів. Ми хочемо їх всіх обігріти. У нас – як маленький інтернат або будинок маля­тка для таких зубастиків, – до­дає власник крокодилячої ферми Дмитро Бичковський.

Рептилій та інших рід­кіс­них тварин під­бирали та викуповували в мандрівних зоопарках, в цирках, у приватних колекціонерів, тим са­мим рятуючи тваринам життя. Годують їх рибою за раціоном, серцем бичачим.

Світлана та Дмитро Бичков­ські навчилися вирощувати крокодилів навіть із яєць. Своїх вихованців нікому не продають. Навіть новонароджених. Рептиліям необ­хідне тепло, а також велика водойма. У воді во­ни спарюються.

Власникам ферми ніколи не спадало на думку скуштувати крокодилячого м’яса, хоча ця страва звична для мешканців США. Фермери прагнуть іншого: збираються відкрити великий заповідник для рептилій неподалік Одеси.

Ілона ВАЛЬТЕР