«У серпні 2019 року у мене поламався газовий лічильник. Його забрали на перевірку і сказали, що в разі, якщо він не підлягає ремонту, то мені встановлять новий, безкоштовно.

Тим часом мені встановили перехід­ник, і я майже 2 місяці користувалася газом таким чином, чекаючи на новий лічильник, бо старий ремонту не підлягав. Але потім мені повідомили, щоб я не сподівалася на безкоштовний лічильник, а приготувала 1380 гривень.

22 жовтня мені встановили новий лічильник, який я оплатила зі своєї мізерної пенсії 2000 гривень. Чек мені так і не дали. Коли я прочитала в газеті, що кошти за лічильники все ж мають повертати, я вирішила теж звернутися, може, й мені повернуть. Щоправда, куди і як довго на це чекати — не знаю.

Віра Казанцева,
с. Оляниця, Тростянецький район»

«Нас обдурили, коли встановлювали газові лічильники. Старий поламався, так сказали газівники, хоча я переконаний, що він був справний. Привезли новий, за котрий я заплатив 760 гривень. Хто мені поверне гроші?

Микола Зарудний, с. Лозна Хмільницького району»

Це лише кілька листів з великої редакційної пошти. Сотні людей ставлять одні й ті ж запитання: скільки ще треба витратити грошей, аби отримати якісну послугу? Як можна повернути витрачені гроші на заміну лічильника? Куди потрібно звернутися?

Речниця АТ «Вінницяоблгаз» Лариса Логінова відповіла так:

«Механізм повернення грошей за лічильники не установлений і не врегульований на державному рівні. Кодексом газорозподільних систем передбачено, якщо лічильник не встановлений безкоштовно, то заміну можна здійснити за рахунок споживача. Але механізму компенсації немає.

Оскільки ми вже не раз наголошували на збитковості тарифів на газ, то це і є основною причиною того, що ми не можемо стовідсотково забезпечити заміну лічильників, котрі визнані непридатними. Державний регулятор щороку нам затверджує план діяльності підприємства, в якому розписує, скільки коштів і на які напрямки ми можемо витратити.

Минулого року нам виділили кошти на заміну всього 3 тисяч непридатних лічильників. Їхню придатність визначають не наші працівники, а Держстандартметрологія.

Але потреба утричі більша, бо було вибракувано приблизно 11,5 тисячі лічильників. Решта були змушені платити».

Тетяна ВЕРБИЦЬКА