Міністр освіти і науки Ганна Новосад, яка хоче зробити українську школу гендерно нейтральною, зізналася, що, отримавши портфель міністра, суттєво втратила в зарплаті в порівнянні з попередньою посадою керівника директорату МОН.

– Зараз моя зарплата на руки в середньому становить 36 тисяч гривень, це на 10 тисяч гривень менше, ніж мала раніше. Мені цього вистачає, щоб нормально прожити. У мене є власне житло, службове авто, немає часу ходити в кіно. Чи влаштовує мене це як молоду людину, яка має думати про своє майбутнє, про заощадження, пенсію, то, безперечно, цього не вистачить. І коли я завершу свою роботу тут, не матиму заощаджень як таких, — поскаржилася Ганна Новосад. — Зі своєї зарплати багато витрачаю на поточні витрати на роботі.

Також у мене зараз немає сім’ї. В якийсь момент я захочу дитину, а на таку зарплату я її не зможу утримувати. Не готова піти на ситуацію, коли хтось утримуватиме мене, я повинна сама мати конкурентну зарплату. Тому настане час, коли просто не зможу жити в Києві!

Через відвертості міністерки вже вибухнула соцмережа, й користувачі не приховують свого обурення. Мовляв, 29-річна пані Ганна, яка жодного дня не пропрацювала в школі, хай спробує прожити на зарплату педагога чи вихователя — 4000-5000 гривень. Люди навіть готові поділитись «майстер-класом», як на цю суму утримати ще й двох дітей та оплатити комуналку. Поки що сама міністерка ніяк не відреагувала.

Додамо, що Ганна Новосад пройшла як депутатка до ВР від «Слуги народу». У Ладижині проживають її батьки, вони володіють кафе під назвою «Квартал», яке збудували років п’ять тому. На­ша землячка отримала сту­пінь бакалавра з по­літології в Києво-Могилянській академії, сту­пінь магістра європейських студій в Університеті Маастрихта у Нідерландах. Стажувалася в аналітичних центрах Чехії та Іспанії.

Щодо статків, то вона проживає у київській квартирі площею 103,04 м2, якою не володіє. Також у об’єк­тах незавершеного будівництва рахується квартира у столиці площею 45,5 кв. м. У її власності є автомобіль Toyota Yaris 2016 року випуску. Заробітна плата за основним місцем роботи — 746694 грн. Цікаво, що після призначення на посаду міністерки Ганна потрапила у «граматичний» скандал, коли опублікувала свій перший на посаді пост-подяку у Фейсбук. Невдовзі одіозна мовознавець та «свободівка» Ірина Фаріон заявила, що міністр зробила, як мінімум, 9 помилок, та назвала її новою бідою для ос­віти і науки. А ще порадила міністерці відвідати «якісь курси з української безграмотності».

Валентина Лісова