За це його внесли до бази «Миротворець». У відкритих джерелах можна знайти чимало цікавої інформації про його активну громадсько-по­літичну діяльність на території РФ. Зокрема, як керівника структурних підрозділів організації «Патріоти Росії» та «Всеросійський народний фронт».

У травні 2014 року як керівник Ставропольського регіонального від­ділення політичної партії «Патріоти Росії» брав участь у проведенні IX Всеросійського з`їзду політсили у Москві. На ньому одностайно прийнято постанову про засудження дій української влади щодо територіальної цілісності, підтримав анексію Криму, доручено всім регіональним відділенням організовувати заходи із сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР»

Та справжнім шоком стало те, що у 2017 році чоловік раптом переїхав до Вінниці й навіть отримав постійну посвідку на проживання. І це паралельно з тим, що СБУ відкрила проти нього кримінальне провадження за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Володимир Рябий

– Під час останніх президентських виборів на Вінниччині готувався механізм підкупу виборців та вплив Росії на підрахунок голосів. Відповідальним по цій області був громадянин Росії Володимир Рябий. Для організації «пірамід» надходили транші готівки в іноземній валюті, яку конвертували в гривню і роздавали на місцях. Зарплати «старших» по ділянках і членів «десяток» збіль­шувалися в міру наближення виборів, а обсяги фінансування в різ­них регіонах були розраховані, виходячи з кількості виборців, роз­міру округів і чисельності дільничних комісій. У травні 2019 року Державна міграційна служба скасувала дозвіл на імміграцію й вилучила в нього посвід­ку.

Росіянину нічого не залишалось, як звернутись до Він­­ни­цького окружного адміністративного су­­ду й… виг­рати справу. У рішенні слу­жителі Феміди посилались на те, що позивач ні­коли не приховував свою біографію, тож спецслужби могли давно провести перевірку його особи.

– Щодо посилання у вищевказаному поданні про збір позивачем інформації про електоральні настрої населення слід вказати на те, що подання не містить будь-якої мотивації того, що такі дії спрямовані на можливість зриву виборчого процесу в Україні та посягання на територіальну цілісність, а відтак вказана інформація не може бути окремою підставою для скасування дозволу на імміграцію, — пояснили своє рішення служителі Феміди.

Такий хід подій здивував управління Міграційної служби у Вінницькій області, тож вони подали апеляцію, яку розглянули 15 січ­ня. На засідання Володимир Ря­бий прийшов із дружиною, але коментувати будь­-що журна­лістам від­мовляв­ся. А під час свого допиту він взагалі називав себе «пат­ріотом України».

«Так, в 2014 році я був на з’їзді партії «Патріоти Росії» як керівник Ставрополь­ського під­розділу. Але як запрошена особа, і ніякої окупації Криму не підтримував. Те, що я повернувся в Україну, і означає, що не підтримую… Якби я про це заявив в Росії, то був би вже на іншому суді, — заявив Володимир Рябий. — Я переїхав сюди й хочу тут жити».

Зрештою, колегія Сьомого апеляційного адміністративного суду Він­ниці задовольнила скаргу Міграційної служби та скасувала попереднє рішення адміністративного суду.

«Протягом 30 діб даний громадянин має покинути територію України, якщо не подасть матеріали до Верховного суду і касація не призупинить дію апеляційної інстанції, — пояснюють в управ­лінні Міграційної служби у Вінницькій області. — У разі відмови чоловіка виїжджати з нашої держави буде подана позовна заява щодо примусового видворення. Після того з поліцейськими маємо конвоювати особу до українських прикордонників, а ті, в свою чергу, передадуть її колегам із РФ. Крім того, буде прийняте рішення про заборону в’їзду до нашої країни».

Та справжній сюрприз чекав на Володимира Рябого вже за дверима суду. Бо коли він виходив, на його обличчя зі словами образ місцеві громадські акти­вісти вилили зеленку. Після цього виникла словесна перепалка. Служба судової охорони затримала його та викликала наряд патрульної по­ліції для складання протоколу про адміністративне правопорушення.

– Не місце проросійським політикам та соратникам Жириновського на теренах України. В нього російський паспорт, це не наш громадянин, хай їде назад, до таких окупантів як сам, — каже Роман Костишин, активіст націоналістичної ГО «Едель­­­вейс». — Під час акції зеленкою трохи пошкодив двері, стіни та сходи суду. Але про вчинок не шкодую, отримав штраф за дрібне хуліганство.

Віталіна Володимирова