Відразу дві скарги на­дійшли до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області.

Громадська організація «Експертна рада суспільних досліджень та проєктів у сфері національного здоров’я та соціального захисту населення» в особі Інни Березюк та громадська організація «Вільний вибір громади» (скаргу підписав Р. Лінда) звинувачують адвоката Сніжану Чубенко у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі і порушенні адвокатської етики.

Це вже не перший прецедент, коли на Сніжану Чубенко скаржаться опоненти від Московського патріархату. Ще у 2010 році вони звинувачували її у… захопленні храму. Нині, коли на рахунку Сніжани Чубенко більше 100 справ, 33 з котрих перебувають у провадженні на різних етапах, історія повторюється.

– Припускаю, що Московський патріархат органі­зував «гоніння на відьом». До числа «відьом» внесли і мене. Подали дві заяви в поліцію, що я є злочинницею, бо не люблю Московський патріархат, – розповідає Сніжана Чубенко. — Спочатку адепти Московського патріархату вирішили «викинути» з процесу зміни релігійної приналежності державного реєстратора Ігоря Салецького. Домоглися порушення кримінальної справи і навіть на деякий час усунули його від виконання службових обов’язків. Але це рішення було скасоване, і Ігор Салецький повернувся на посаду. Тепер я стою їм поперек горла! Я була адвокатом Вінницької єпархії Православної церкви Київського патріархату, а згодом, після об’єд­навчого собору, стала адвокатом Православної Церкви України, консультую всю Україну з питань захисту інтересів громад ПЦУ. Вони намагаються порушити проти мене кримінальну справу, подавши заяви про вчинення мною злочину до головного управління поліції і до від­ділу поліції Вінницького району. Злочин полягає в тому, що я не люблю Московський патріархат і не ставлюся однаково і рівно до всіх релігій. Ще два звернення подали до КДКА Вінницької області з проханням позбавити мене адвокатського свідоцтва. Їх обурює те, що я висловлююся «московські попи», стверджую, що ті ж попи ховали зброю і бойовиків на Донбасі та в Криму. І саме за їхньої допомоги почалися дії, котрі призвели до війни. Вони настільки комфортно почуваються у нашій країні, що всі правовстановлюючі документи для них ніщо! Так, я стверджую, що позиція священників Московського патріархату шкодить інтересам держави. І на цих молитовних стояннях я казала, що по­ліція та Служба безпеки мають ретельно дослідити їхню діяль­ність в Україні.

Я не суддя, прокурор, працівник правоохоронних органів чи держслужбовець! Це вони не мають права вільно висловлювати свою думку щодо релігійних і політичних переконань. А в мене це право є. Я не лише адвокат, а й громадянин України. Жодним законом не врегульовано, що я як адвокат маю якісь обмеження у громадянських правах. Єдина мета опонентів — викинути мене з судових процесів і досягнути своєї мети. Але, незалежно від того, я є у цих процесах чи ні, суд керується нормами закону. Бо вже є судова практика і офі­ційна позиція апеля­ційних судів і хто б що не казав, але наша судова система ухвалює справедливі рішення. Так що сподіватися на щось інше опонентам не варто.

Голова дисциплінарної палати Таміла Удовицька зазначила, що на цьому етапі зазвичай ні скаржників, ні адвоката, на якого скаржаться, на такі засідання не запрошують. Але у цій справі Інна Березюк виявила бажання взяти участь у засіданні. Тому запросили й адвоката. Тільки в останній момент скаржниця написала заяву і попросила квалі­фікаційну комісію перенести засідання, бо ще не всі матеріали порушень зібрані… Власне, тому питання відкривати дисцип­лінарну справу стосовно Сніжани Чубенко чи ні відклали до 10 лютого.