Багато хто це зібрання вже назвав «з’їздом» фронтовиків, бо за заклик Андрія Грачова і ОДА тут зібрались представники від 81-ї громадської організацій області! Фактично, тут були всі!!!

Тому організаційні збори із створення координаційної ради при голові облдержадмі­ністрації перетворились на парад проблем ветеранів сучасної війни та учасників бойових дій в попередніх збройних конфліктах від Афганістану до Майдану… Не дивно, що емоції часто зашкалювали, бо у фронтовиків і ветеранів є стійке відчуття, що «влада на них забила» і не боїться їх…

Тому спершу все було дуже схоже на «поганий колгосп» і «вінницький базар», де кожен говорив за своє, хотів свого обрати головою зборів і не голосував за «конкурентів»…

Але вже за годину одні вийшли із зали, а решта — дійшли до спільного знаменника після кількох емоційних виступів і заяв… Бо тільки разом рада ветеранів може вирішуватли, що робити далі та як захистити права фронтовиків, майданівців, волонтерів…

І питанням №1 в суботу на «з’їзді» стало питання лікування, охорони здоров’я та реабілі­тації ветеранів всіх воєн, революцій та конфліктів Вінниччини.

– Питання фінансування і виживання госпіталю вже обговорюється більше півроку! Ми вже звертались до всіх – від прем’єра до всіх про­фільних міністрів МОЗ і Мінвет! Бо вже відомо, що всі госпіталі будуть обмежені у фінансуванні – нам дають 60% від попереднього фінансування Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни, — заявив присутнім директор закладу Валерій Бабійчук. – Бо було 50, а тепер буде лише 30 мільйонів… 20 мільйонів гривень ми маємо заробити на пацієнтах по розцінках Національної служби здоров’я. Але вона досі не знає, не повідомляє і не каже нам ці ціни… А з 1 квітня ми вже маємо працювати по цих нових правилах! Якщо все це стане реальністю, то всім ветеранам і атовцям доведеться платити за послуги і купувати їх за свої чи державні — від НСЗУ.

Ми вже стукались в усі двері, але уряд і міністерства нас не хочуть чути! Я вже став для них «ворогом»! 18 грудня ми вже збирались із цього приводу в госпіталі та дійшли до думки, що має піднятись вся Україна!

На цей виступ Валерія Ба­бійчука була досить різна і бурхлива реакція — від вигуків «Мильна булька нічого не вирішить!» до «Досить лікувати «блатних» – зверніть увагу на фронтовиків!»

Після цього відомий війсь­ковий лікар Юрій Білієнко висловив свою позицію:

– Щодня здоров’я ветеранів війни погіршується, і це питання №1! Не секрет, що багато фронтовиків сьогодні фактично без допомоги, їх треба оперувати, але немає куди їх класти! — заявив відомий хірург. – Маємо виробити чіткий алгоритм захисту госпіталю і його бюджету! Чи ми йдемо до влади в обласну раду? Чи стаємо голодувати під госпіталем?

Тут же звучали пропозиції вимагати від обласної ради скасування свого рішення про передачу госпіталю в комунальну обласну власність із поновленням 100% державного фінансування!

– Немає часу тут лялякати, бо нас просто не бояться!!! Ми постійно скаржимося, що обласні депутати приймають якісь рішення, що йдуть проти наших інтересів та інтересів суспільства. Думаєте, вони ідіоти? Ні, — вважає Ігор Княжанський-Душман. — Бо цей госпіталь – це крута база і крутий бізнес медичний. І хтось просто заробляє гроші, бо на нас їм «пофіг». Тому, що нас 81 організація, які роз’єднані та сваряться між собою. Ми для них — ніхто, вони нас не бояться. Тому ми зібрались, щоб не говорити, а створити дієву координаційну раду і припинити сварки між собою! Коли ми зможемо всіх цих людей об’єднати та вивести на вулицю, то тоді нас почують, бо побачать організовану силу!

У цей час у залі звучали оплески і міцні слова на зборах ветеранів області.

Погодьтесь, що такої жорсткої розмови за медицину для фронтовиків у Вінниці давно не було! Так само публічно давно владі не говорили подібне ветерани і лікарі прямо в очі! Хіба що під час візиту міністра оборони від Зе, коли він умовляв атовців на відведення військ і «Формулу Штайнмаєра» у «Плеяді»?

Звісно, все це просто наки­піло і наболіло за ці 6 років війни… Жаль, що тут не було губернатора, в якого саме в суботу, 18-го, був день народження… Тому за Владислава Скальського слухали критику і «жесть» його підлеглі.

Більше 3-х годин тривала дискусія фронтовиків на «з’їзді» ветеранів у Вінниці в Будинку офіцерів.

Загалом у залі було більше 200 ветеранів, волонтерів, «афганців» та різних загиблих на Майдані та в АТО. Варто зазначити, що із 5 кандидатур головою зборів було обрано голову Шаргородського районного товариства ветеранів АТО Василя Іваська.

А якою буде за змістом і складом Координаційна рада ветеранів при голові Він­ОДА – радились і сперечались до хрипоти в горлі…

Цікаво, що ця Рада ветеранів Вінниччини зможе працювати із губернатором і всіма управліннями ОДА лише до березня наступного року, коли обласні державні адміністрації просто розформують. Бо тоді бал правитимуть виконкоми і ради 61 ОТГ.

У фіналі «з’їзду» голосуванням помаранчевими квитками делегатів представники 81-ї громадської організації таки створили Координаційну раду та утворили робочу групу з 22 активістів. Далі мають відбутись узгодження та юридичне оформлення документів і рішення голови ВінОДА Владислава Скальського про створення цього дорадчого органу із ветеранів, волонтерів та родичів загиблих вінничан.