«Храм Покрови Пресвятої Богородиці, що в селі Вербовець Мурованокуриловецького району, віддавна належав УПЦ Московського патріархату.

І тільки війна на Сході України змусила свідомих парафіян зрештою задуматися над тим, чому в час російської агресії, що забрала тисячі життів українських синів та дочок, вони досі змушені ходити до російської церкви?! Томос про автокефалію дав законні підстави вербівчанам висловити свою тверду позицію щодо переходу до Православної Церкви України. — пише до редакції від імені мешканців Вербовця Людмила Радомська. — Здавалося б, справа вирішена. Та шлях виявився дуже тернистим. Після оголошення автокефалії ПЦУ місцевий священник, який, як сподівалися, підтримає громаду і перейде до нової церкви, 26 січня 2019 року таємно зібрав наближених до себе прихильників російської церкви (23 особи), намагаючись вирішити долю релігійної громади всього села. Парафіяни обурилися такими діями, тому 2 лютого громада Вербовця зібралася на збори, куди запросили й прихильників Московського патріархату. Було вирішено провести голосування. За перехід до ПЦУ проголосувало 91 особа; за те, щоб церква залишилася російською, — 16 осіб.

Для реєстрації ПЦУ у квітні подали документи до Вінницької ОДА, в управління у справах національностей та релігій — І. О. Салецькому.

У реєстрації з невідомих причин відмовлено й до сьогодні. А з ініціативи прихильників російської церкви з того часу триває безперервна судова тяганина. Від червня 2019 року відбулося 6 судових слухань, але жодного по суті справи. Судове слухання, заплановане на кінець грудня 2019 року, скасували без обґрунтувань. Така ж ситуація із судами в інших селах району — Жван, Бахтин та ін. Парафіяни ж у цей час змушені запрошувати іншого священника і, незважаючи на погоду, на всі релігійні свята молитися під зачиненою церквою.

Постає питання: на кого ж працюють українські суди? Адже, відповідно до закону Верховної Ради України №4128-Д щодо зміни релігійними громадами підлеглості, церква переходить до ПЦУ за умови, що 2/3 громади підтримують такий перехід. «Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади», — зазначено в тексті закону.

Скільки часу ще український храм на українській землі буде зачинений для українців?»

Керівник управління у справах релігії та міграцій Ігор Салецький відповів, що останнє судове слухання в кінці грудня відклали, бо адвокат протилежної сторони вніс якісь клопотання. Поки що вони вивчаються. Але судові засідання обов’язково продовжаться.

Підписи