Майже 2 години Віталій Портніков говорив сміливі речі, дискутував із колегами та відповідав на питання намагання «зеленої» влади «цензурити» ЗМІ, про причини перемоги популістів в Україні та світі, про справжню, а не містифіковану історію нашої країни та реальний відсоток українців, хохлів та «какая разніца» під прапорами окупованих територій на Донбасі.

Нині навіть через закони проти фальсифікованих нових і буцім-то російської пропаганди нинішня влада намагається влаштувати Зеленському «теплу ванну» зі інформації, бо «відсіки» вже ніхто не дивиться! Чому? Бо лише кілька перший місяців можна обіцяти все і вся в цьому форматі, але якщо в тарілці нічого окрім обіцянок у людей не з’явилось – це не працює! Тому хороші та чесні журналісти, яких є багато в Україні навіть при належності більшості основних ЗМІ 4-м олігархам, мають виявити свій супротив такій «цензурі» та «говорінню» приємних для влади новин, – заявив у Вінниці Віталій Портніков. – Бо проблема попередньої і цієї влади у відсутності реальної комунікації із людьми. Це коли люди, серед яких насправді завжди мало розумних, вибрали собі владою актора із серіалу та міфічних депутатів із списку «Слуги», які до влади нічого не мають. Так, в історії України були три періоди більш-менш комфортного часу для правдивої журналістики – це при Кравчуку 3 роки, роки при Ющенкові та час за Порошенка… Нині бачимо знову наїзд на пресу, бо вона їм не потрібна і не зручна! Адже набагато краще показувати 95-й квартал, не думати, критично не мислити і жити мірилами об’єктивності оцінок «совкового» українця – ми люди маленькі, як вирішить влада – так і буде, що ми можемо змінити, коли все так склалось і «какая разніца»?

Тому особливо після перемоги популістів, прихід яких я прогнозував, суспільство має бути добре поінформоване про події в країні та світі. І отримана інформація має бути максимально чесною, справедливою, без викривлення інформації. Довіра громадськості повинна бути пріоритетним напрямком в роботі медіа.

Бо насправді в Україні є 25% українців, які ментально хочуть тут жити, боротись за свою країну та виховувати тут дітей. Ще 25% вважають, що Україна – це частина російської імперії, а українці – це хохли, яким дозволено згори із Москви говорити, співати, писати і трішки думати українською мовою, як малоросам. А решта людей у мільйонах і відсотках взагалі загубились, живуть і голосують так, як їм дозволить влада! Тому якщо переможе українство – то нас буде 75% справжніх, а не міфічних українців. Якщо переможуть проросійські сили – 75% будуть за Росію, а решта під ними чи по світах. І це головна національна ідея для України разом із економікою. Бо без свої економіки і української мови не буде держави. І ця війна із Росією на десятиліття, бо міф для Порошенка і Зеленського домовитись зупинити війну із Росією. Хіба, що ця імперія впаде? І ми журналісти маємо зробити все, щоб при Зеленському Україна збереглась хоча би на цій території, щоб залишився фундамент країни, а далі будуть нові політики і сили, які змісять думати, битись і перемагати!

Також говорили про окупований Донбас, про село, про культуру в містах, про мову та ще сотню важливих речей…

Не зі всім можна було погодитись, але дискусія велась жваво.

У залі під час лекції в ДонНУ був помічений екс-міністр Кабміну Гройсмана Андрій Рева та екс-голова Вінницької облради Сергій Свитко.

Захід організований ГО “Всеукраїнський демократичний форум”, за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні. Медіапартнер заходу – телеканал Еспресо.

Лекції Портінкова будуть проведені в 6 містах України – Харків, Дніпро, Острог, Вінниця, Одеса, Київ.

Переглянути фрагменти лекції можна тут: