Голові Вінницької ОДА
Скальському В.В.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

з приводу недопущення ліквідації

Сокиринецької об’єднаної  територіальної громади.

Сокиринецька ОТГ є першою громадою у Вінницькому районі, та однією з перших в області що об’єдналась згідно вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», активно включившись в реформу децентралізації.

Ще в квітні 2015 року, Сокиринецька громада, звернулась до Писарівської та Парпуровецької громад, ініціювавши створення Сокиринецької сільської об’єднаної територіальної громади у складі сіл Сокиринці, Хижинці, Парпурівці  Мадан Чапельський, Писарівка та Щітки.

Ця ініціатива  була детально вивчена, обговорена людьми та отримала  підтримку, оскільки:

– усі села є суміжними, історично пов’язаними, відстань між ними не перевищує 1 км дорогами з твердим покриттям;

– вся територія має розвинену  інженерну та соціальну інфраструктуру;

– маючи зручне  географічне розташуванням (приміська громада, 15км до м. Вінниці), територія об’єднаної громади має стійку тенденцію до  збільшення чисельності населення;

– дана територія є економічно сильною, інвестиційно-привабливою і має гарні перспективи розвитку.

Процес об’єднання мав завершуватись спільно для трьох сільських рад, Сокиринецької, Парпуровецької та Писарівської. Однак навесні 2016 року, всупереч бажанню переважної частини місцевих жителів, що було підтверджено під час громадських слухань та рішеннями сесії сільської ради, Писарівська громада несподівано вийшла з процесу об’єднання.

Та все ж, подолавши довгий та складний шлях боротьби за право на своє існування, пройшовши всі етапи, передбачені законодавством, було створено Сокиринецьку ОТГ з адміністративним центром у с. Хижинці, утворенням Хижинецької сільської ради, що відповідає п.2 та п.4 ст.4, та п.4 ст.8 абзац 3 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Цей крок став виявом принципового бажання жителів вище зазначених сіл самостійно вирішувати свою долю та впливати на всі важливі для громади рішення.

11 грудня 2016 року у Сокиринецькій ОТГ були проведені перші вибори.

Нині Сокиринецька ОТГ третій рік успішно працює, розвивається та є самодостатньою. В повному обсязі виконуються власні та делеговані повноваження місцевого самоврядування.

Стратегічним завданням для нашої об’єднаної громади є забезпечення сталого соціально-економічного розвитку, шляхом ефективного використання значного наявного потенціалу: приміського розташування, потужного людського ресурсу, гарних аграрних можливостей та інвестиційної привабливості.

Працюючи в цьому напрямку, в громаді активно модернізується інженерна інфраструктура: капітально ремонтуються автошляхи, повністю по всіх населених пунктах обладнано мережі вуличного освітлення, будуються водогони централізованого водопостачання. Для належної роботи новоствореної Хижинецької сільської ради збудовано сучасне офісне приміщення.

Пріоритетним є питання розвитку освіти та соціальної інфраструктури. Так Сокиринецькою ОТГ сформовано свій освітній округ з опорною школою. Всі школи та садочки збережено, вони активно розвиваються та модернізуються, впроваджуються інноваційні методики навчання, в тому числі інклюзивна форма. Кількість учнів з року в рік збільшується, адже рівень викладання та матеріальна база освітніх закладів відповідає сучасним викликам.

В збереженій мережі закладів культури також поліпшується матеріально-технічна база та підвищується якість роботи.

Задля якісного надання медичних послуг в ОТГ створено амбулаторію загальної практики сімейної медицини з сучасною матеріальною базою.

З метою повнішого використання економічного потенціалу ОТГ ведеться системна робота по залученню в громаду інвестицій, підвищення ефективності використання майна громади та її земельного фонду.

Сокиринецька об’єднана територіальна громада прагне залишитись самостійною, зберегти свою ідентичність, досягти значно вищого рівня розвитку задля підвищення добробуту та комфортних умов проживання своїх жителів.

Станом на початок 2020 року, відповідно до затвердженої Кабінетом міністрів Методики, було проведено оцінку спроможності Сокиринецької ОТГ, яка засвідчила стійкі середні показники громади. (Дод.№1.)

Та нині жителі нашої громади, бажаючи справжньої,  прозорої децентралізації в інтересах людей, стурбовані багаторазовими необґрунтованими намаганнями зацікавлених сторін лобіювати своє особисте бачення об’єднання економічно цікавих приміських громад  Вінницького району,  вже створених ОТГ, без врахування об’єктивних розрахунків та думки їх жителів.

Так нещодавно Вінницькою ОДА було презентовано проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, де передбачено, що Сокиринецька ОТГ має бути приєднана до Лука-Мелешківської ОТГ, а суміжна Писарівська сільська рада – до м.Вінниця.

Вважаємо такі плани неприйнятними, необґрунтованими та протизаконними.  Це намагання задовольнити чиїсь вузькі інтереси за рахунок більш як семи тисяч жителів приміських сіл, які вже обрали свій шлях.

Виходячи з вище описаного, з метою зняття соціальної напруги, спровокованої недолугими діями Ваших радників, які вирішили що мають право гратись людськими долями, закликаємо Вас невідкладно особисто втрутитись в ситуацію.

Просимо в доопрацьованому перспективному плані формування територій громад Вінницької області при подання його до Кабінету міністрів, залишити Сокиринецьку об’єднану територіальну громаду, посиливши її спроможність шляхом долучення сіл Писарівка та Щітки Писарівської сільської ради, жителі яких як і більшість депутатського корпусу, прагнуть завершення об’єднання наших сіл в єдину ОТГ.

До звернення додаються:

1. Оцінка рівня спроможності ОТГ.

2. Рішення  Писарівської сільської ради «Про схвалення проекту рішення про добровільне об’єднання територіальних громад» на 1 арк.

З повагою, депутати об’єднаної громади,
сільський голова Лариса Мельничук