Колегія суддів Вінницького апеляційного суду вчинили так до  вирішення схожої справи у Верховному Суді, хоча сьогодні мало відбутися відбутись оскарження ухвали про закриття справи за позовом прихильника РПЦ.

Цього разу у судовій залі крім суддів був тільки керівник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький.

Сценарій у релігійній громаді Великої Кісниці розгорнувся такий же , як і в інших громадах.  31 січня 2019 року більше 200 мешканців села на зборах членів релігійної громади вирішили перейти з УПЦ (МП) до Православної церкви України та перереєструвати свою релігійну громаду. Відповідний пакет документів подали до Управління у справах національностей та релігій, яке внесло зміни.

Частина селян вирішила не переходити, тож син місцевого священника Московського патріархату Дмитро Саджениця звернувся до адміністративного суду з метою визнати рішення зборів та реєстрацію незаконними. Однак там провадження закрили й порадили звернутись до цивільного судочинства.

Втім, 10 грудня 2019 року Вінницький міський суд закрив цивільне провадження за позовом РПЦ до Вінницької ОДА та парафіян Православної церкви України.

Наразі на розгляді апеляційного суду перебуває ще три справи за позовами представників релігійних громад з Вороновиці (Вінницький район), Красносілки (Бершадський район), Четвертинівки (Тростянецький район), розповів Ігор Салецький. Ще 16 справ розглядають суди першої інстанції.

Ілона ВАЛЬТЕР