Так само гаряче в районах області – Браїлові, Тиврові, Ямполі та Брацлаві, інших районах, де раптом всі наявні проблеми об’єд­нання громад і робота місцевої влади стали видні без піару, святкових привітань і плакатів над дорогами! Адже до кінця січня Вінницька ОДА має подати в Кабмін перспективний план утворення 61 ОТГ по області… І ця карта громад нині є однією із найбільших суперечок між людьми, владою місцевою, обласною і центральною.

Бо, як влучно сказав один із сільських голів, це «Війна не за межу, як у Коцюбинського, і не за ОТГ по Гройсману. Це «війна» за землю, великі гроші та несплачені податки… Адже земля, гроші та приховані податки в кишенях місцевих еліт, які тепер мають відкрити всі свої карти, показати наділи, підпільний бізнес і заплатити мільйони в бюджети своїх громад. Бо як їх знову обирати у владу, якщо вони крадуть, жиріють і брешуть?»

Ось такі гарячі розклади нині майже по всій Вінниччині. І навіть там, у тихих кутках області!

Звісно, найбільше шумлять села під Вінницею, де найдорожча земля та концентрація бізнесу. А ще смітник у Стадниці та аеропорт «Вінниця»… Тому першою Сокиринецька ОТГ взялась активно вести перемовини із селами, що вже «посватались» до Вінниці. Бо її саму — цю ОТГ – хочуть приєднати до Луки! Звернення депутатів та голови цієї ОТГ до губернатора області Владислава Скальського читайте на 16 стор.

Так само неспокійно в Писарівці, де на трасі на виїзді Вінниці місцеві активісти передали свої вимоги сільському голові Дмитру Науменку. Одні тут хочуть до Вінниці, а інші – до Сокиринців.

– Ми пройшлись по хатах із депутатами і виявилось, що 83% людей по селу не хочуть до Вінниці… Але наш голова, мабуть, дуже хоче та ігнорує цю думку людей та частини депутатів. Тому у нас вже були представники Вінницької ОТГ, які провели інформаційну зустріч та навіть голосування. І там більшість буцімто за приєднання до Вінниці. Але для чого це селу, яке й так непогане живе і має землю, гроші та вся для повноцінного існування без Вінниці.

У свою чергу, голова Писа­рівки назвав активістів «сепаратистами» місцевого масштабу!

– Усім відомо, що Писарівка і Щітки більшістю голосів проголосували за входження до Вінницької ОТГ. І люди хочуть жити, як у Вінниці, мати гарні дороги, лікарні, транспорт і доступ до всього комфорту обласного центру. Тим більше, що вони там працюють, навчаються і обслуговуються.., — вважає Дмитро Науменко. — А ті 83% — це опитування своїми своїх. Чому бунтують? Бо мають землю, яку обробляють без жодного дозволу. Бо підробили документи і користуються чужими паями. Звели цехи і не оформляють їх, щоб не платити податки…

Проблеми об’єднання викликають обурення людей

Цікаво, що після ряду зуст­річей і дискусій раптом затихла тема по Гавришівській ОТГ, яку чиновники ВінОДА вже прималювали до обласного центру.

А тим часом в Тиврові, Браїлові та на кордоні Ям­пільського району свої «бої місцевого значення» по формату і змісту об’єднаних громад.

– У середу, 29 січня, на 10.00 в Тиврові відбудеться зустріч із громадою щодо можливостей її об’єднання і виживання. Запрошуються всі, бо питань багато — від фінансів, освіти та лікарні до суто особистих кадрових рішень, — повідомив радник голови Він­ОДА Олег Левченко.

В Ямполі вже знайдено компроміс за допомоги місцевої влади та обласних депутатів — район із складним рельєфом, важким доїздом до райцентру через су­цільне бездоріжжя і стосунками в громадах фактично залишиться в попередніх межах. Бо в Браїлові ситуація із приєднанням сусідніх населених пунктів за цей тиждень не змінилась на краще. Там «рулить» Жмеринка…

Окрема ситуація по Бабчинецькій ОТГ на кордоні Чернівецького і Ямпільського районів, де до кінця цього тижня вирішиться доля 2-х сіл — Безводного і Тростянця. Розворот від Вороновицької ОТГ до Немирівської зробило с. Кудлаї. Відповідно до перспективного плану 2019 року Кудлаї повинні були приєднатись до Немирівської міської об’єднаної тергромади. Однак чомусь невдовзі Кудлаї віднесли до Вороновицької селищної ОТГ. Але жителів села це не задовільнило і вони на громадських слуханнях більшістю голосів підтримали приєднатися саме до Немирівської ОТГ.

Від редакції. Готові вислухати всі сторони в конфліктах по ОТГ на Вінниччині. Адже від формування спроможних об’єд­наних громад залежить майбутнє кожного села, району та всієї нашої області на карті України.