За нашою інформацією, він отримав чотири ножових удари. Невдовзі особу встановили – це 36-річний громадянин РФ Максим Трикоза з позивним Войдан.

Він воював у добровольчому батальйоні «Азов» на посаді волонтера-інструктора. До війни працював програмістом у газовій компанії Санкт-Петербурга, а в 2015 році переїхав до України, придбав у Вінниці квартиру та займався оформленням українського громадянства. За фактом умисного вбивства відкрито кримінальне провадження і, як нам відомо – поки що причетних до злочину не знайшли.

Сусіди Максима продовжують обговорювати це загадкове вбивство… Дехто став пригадувати, що бачив інколи біля квартири Максима чоловіка з дивною зовнішністю. Дехто з правоохоронців, хто працював на місці, обмовився, що, можливо, боєць «йшов на мутки». Але які? Після виходу публікації на адресу редакції звернувся один із читачів, який на правах анонімності висловив свої припущення щодо загибелі «азовця».

– Мало хто знає, але у квартирі бійця раніше проживав його 40-річний товариш Віктор Ковальов із Часового Яру, що на Донеччині. Чоловік працював у столиці продавцем сувенірів. У вільний час він подорожував по Південно-Східній Азії — Таїланд, В’єтнам і Камбоджа. Оскільки Максим через війну рідко бував у Вінниці, його квартира майже весь час була порожньою. Він запросив Віктора пожити у нього, той погодився. Офіційно зареєстрував у квартирі. Максим Трикоза був спокійним і розважливим, другу він багато і абсолютно безкорисливо допомагав. Часом скаржився на якісь свої проблеми зі спецслужбами, через які йому не дають українське громадянство, хоча всі потрібні документи він зібрав.

Вже потім Віктор скаржився, що начебто за квартирою слідкують спецслужби. І якогось разу вони зайшли до квартири та змусили Віктора зізнатися в шпигунстві та відразу покинути країну. Взяли якусь інформацію із комп’ютера.

Чому його не затримали? Виглядало це так, як ніби від Віктора потрібен був тільки копромат в вигляді зізнання. Невдовзі чоловік полетів у Камбоджу. А вже там його знайшли мертвим у місцевому хостелі. Сталось це півроку тому.

Камбоджійські поліцейські повідомили, що він нібито наклав на себе руки через кілька днів після того, як прибув в країну. Його тіло не передали родичам, а відразу кремували. Все це мені здалося дивним, але Камбоджа занадто далеко, і майже нічого з’ясувати не вдалося. Зізнаюся, ще недавно я вважав, що Віктор явно перебільшував і що насправді за ним ніхто не стежив як за шпигуном. Але коли я побачив статтю у вашій газеті і що Максим теж загинув, то змінив думку, — поділився своїми здогадками читач під вигаданим ім’ям. – Думаю, що хтось призначив Максиму зустріч і вбив. Складається враження, що доброволець довіряв цій людині або цим людям. Інакше не пішов би до них один вночі. Але якось не віриться, що Максим стільки років працював волонтером-інструктором і раптом безглуздо загинув у бійці.

Мені здалося дивним, що при такому щільному спостереженні за будинком Максима ніхто не бачив, як його вбили.

Після цього спілкування зв’язок із нашим читачем обірвався, його сторінка вже не активна. Тому дізнатись, хто він, звідки й чому так хоче допомогти розслідуванню – загадка. У той же час на нашому сайті продовжують з’являтись коментарі від жителів Росії, які чомусь натякають, що вбивці десь на мирній території. Хтозна, може, це робиться навмисно, аби відволікти увагу від інших версій.

– Це далеко не перший випадок вбивства причетних до добровольчого руху. Може, Максим насправді був засланим шпигуном Росії й весь цей час працював на «своїх»? А сам професійно маскувався під спокійного, так часто працюють агенти спецслужб, — нині розмірковують вінничани. — Відомо, що Росія завжди своїх ліквідує після використання. Може, й так було цього разу? Тим паче українське громадянство він чомусь отримував саме як цивільний, а не військовий. Це схиляє до думки, що боявся, що не пустять до Росії, а туди він ніби їздив навіть під час бойових дій…

Валентина Лісова