Впевнені — такий шлях «покращання доступності медичної допомоги» призведе до того, що заклад невдовзі взагалі закриють!

– Крижопільської ОЛІЛ у переліку опорних немає, — заявили мешканці селища. — Чому ж тоді залишили опор­ні лікарні у су­сідніх Ям­піль­ському і Моги­лів-По­ді­ль­­сь­кому районах, одна з яких – не ОЛІЛ, а Крижо­піль разом із Піщанкою мають їздити у Тульчин чи ще кудись. Як з Пі­щанки чи Віль­шанки можна до­їхати у Тульчин за 1 годину, як це передбачає методика? Як мамі з двома хворими дітьми, наприклад, приїхати на перевірку?

З Вапнярки до Тульчина це буде дорога вартістю 180 грн. на трьох. Для чого у розвиток і поліпшення матеріальної бази нашої лікарні вкладалися величезні кошти, куди подітися лікарям-професіоналам? Десятки разів у ЗМІ повторювали мантру, що наша лікарня інтенсивного лікування залишиться у належному статусі. І що?! Складається враження, що останніми роками чиновники дуже «люблять» наш район.

Тут живуть десятки тисяч людей…Чи не схоже це все на геноцид? Тому, поки не сталося страшне, в наших силах запобігти знущанню над нами, дітьми та людьми похилого віку! Потрібно відстояти лікарні в своїх містах! Інакше потім буде пізно.

27 січня в центрі Крижополя зібрались сотні людей, аби відстояти медичний заклад. Такої кількості жителів-мітингарів тут давно не бачили.

– Вже закрили фіскальну службу, газову кантору, Соколівську спецшколу, цукрозавод, мають закривати дитячий психоневрологічний інтернат у Заболотному… Це крик душі! Я знаю матеріальну базу закладів охорони здоров’я переважної більшості районів. На базі Крижопільського у 2013 році МОЗ проводило колегію за участі керівників з різних областей. Ще тоді всі ці запрошені люди казали, що у жодному сільському районі нема того, що побачили у далекому Крижополі. Мовляв, це не лікувальний заклад, а санаторно-курортний підвищеного обслуговування, — виступила перед людьми Ліда Семенюк, колишня голова РДА та депутатка райради. — Ще тоді на базі нашого району був створений округ, який обслуговував Піщанський район, й у перспективі мали бути й інші. Ми хочемо об’єктивного та справедливого рішення. Тому що база найкраща, фахівці теж. Люди наші теж заслуговують на це. Тут помреш швидше, ніж довезуть до Ямполя лікуватись. Час втрачено, але ще якась мізерна надія є — достукатись, аби нас почули. Бо як можна ухвалювати рішення, навіть не зайшовши на поріг нашого закладу?

Голова Крижопільської селищної ради Олександр Третьяков ось як прокоментував ситуацію:

– Протягом останніх років ми працювали над зміцненням матеріально-технічної бази. Розумію та поділяю стурбованість людей. Підтримую, що слід зробити кроки, які повернуть надію на включення до опорних Крижопільської лікарні. Ми готові брати участь у конструктивних діях задля збереження якісних медичних послуг на території району.

Відомо, що після мітингу люди обрали депутатку Лідію Семенюк головою делегації й у вівторок вона поїхала до Вінниці вирішувати питання лікарні. Були заплановані зустрічі із Людмилою Грабович та Владиславом Скальським. Чи домовились — поки що невідомо. Але місцеві вже заявили: якщо результати негативні, то збирається громада перекривати залізницю 1 лютого.

Від редакції. Схожа ситуація з лікарнями нині складається у Немирові, Ладижині та навіть Жмеринці, де опорні лікарні залишили.

Віталіна Трудько