– Народилась я у Писарівці Калинівського району. Вийшла заміж і переїхала на Урал, у Магнітогорськ, — розповіла Марія Гаврилівна Удалова. — Там і прожила 40 років, працювала на хлібокомбінаті, разом з чоловіком ростила трьох синів. Та біда постукалась зненацька… Трагічно загинули моїх два сини, помер чоловік. Я переїхала на Вінниччину, ближче до сестри Ольги. Але з нею стався нещасний випадок, вона впала з даху, поламала ноги, отримала інвалідність. А мене рік тому розбив інсульт, теж ходити не можу.

Що робити? Я вирішила, що буду працювати руками. Урал холодний, ми тримали овець, я там пряла нитки і в’язала светри, шкарпетки, жилети, шапки… Башкири забирали у нас телят, а ми в них брали корм, міняли баш на баш. Насиплять у дворі 5-6 т пшениці — то чого ж не тримати худобу? Я працювала із задоволенням! Російські жінки, чесно скажу, ледачкуваті були, любили в карти пограти, все у мене купували, а мене трудоголічкою називали.

У пам’ять про моїх хлопців Удалових — про синів Миколу і Володимира та чоловіка Володимира — допомагаю нашим бійцям на Сході. В’яжу їм шкарпетки, щоб не мерзли! Недавно Валерій Кравченко, сільський голова, дав тисячу гривень, волонтери купили і принесли мені якісні вовняні нитки. А то в секонді беруть старі кофтини, я їх розпускаю і перемотую в три нитки, щоб шкарпетки тепло тримали. Я плету з ранку до ночі, а вони забирають готові шкарпетки і відвозять на передову.

– Вже домовлено, що ось ці 50 пар шкарпеток, які зв’язала Марія Гаврилівна, наш волонтер Петро Грибченко завезе у 72-гу і 59-ту бригаду у Світлодар, Золоте-3 і Катеринівку, — уточнив Анатолій Артапух, керівник хуторянських волонтерів. — А ще Марія Гаврилівна, золота душа, дала для бійців 10 баночок варення і мариновані огірки. Нічого для людей не шкодує! Як їй важко не буває — ніколи не скаржиться і не ниє. У побуті їй допомагає соціальна працівниця, але будемо ще підключати школярів із сусідніх шкіл.

Приклад Марії Гаврилівни наслідувала Лариса Мель­ник, незряча жінка з Хуторів, яка втратила зір ще у три роки. Вона навчилась плести шкарпетки «на дотик» і теж приготувала кілька пар для наших бійців.