Ми сподіваємось на ретельне розслідування та виступаємо на боці тих, хто працює над зміцненням прав людини та незалежних ЗМІ в Україні”, – сказано в заяві посольства США у твітері.

Нагадаємо, що 1 лютого у Вінниці під час тренінгу для журналістів з питань коректного висвітлення тематики ЛГБТ-стався в готелі «Поділля» в центрі Вінниці на залу зайшли троє молодиків націоналістичної організації “Едельвейс”. і зірвали цей захід. Хлопці  вилили на спікера – психотерапевта із Запоріжжя Олексія Зотова – соняшникову олію та обсипавши його пір’ям. Також воно публічно заявили свій протест проти «Пропаганди ЛГБТ у Вінниці – такого тут не буде!» І розкидали по залу друковані роз даткові матеріали…

Коли організатори тренінгу викликали поліцію, то троє з “Едельвейсу” покинули готель…

Цікаво, що організатори грантового тренінгу відмовилися від продовження свого навчального заходу 1 лютого і скасували його продовження наступного дня, буцім-то побоюючись можливого повторення протесту молодиків… .

За фактом поданих заяв кількома учасниками тренінгу, поліцейські відкрили провадження за 171-ою статтею Кримінального кодексу “перешкоджання професійній діяльності журналіста”, а також за ч.2 ст.296 КК України (хуліганство).

– Ми не шкодуємо за вчинене і переконані, що криміналу в наших діях немає, – повідомив 1 лютого учасник протесту проти трені гун на тему ЛГБТ в готелі «Поділля» Роман Костишин.

За повідомленням ЗМІ того ж дня увечері на телеграм-каналі “Едельвейсу” з’явилося повідомлення про затримання Костишина людьми у цивільному. Вже відомо, що Костишина затримали поліцейські ввечері у Вінниці в районі колишнього ДПЗ на Тяжилові та привезли в Управління обласної Нацполіції на вулиці Театральна, 10 та вручили повістку.