Звернення

За майже 30 років незалежності України від Вінниччини до головного законодавчого органу –  парламенту було обрано понад 40 народних депутатів України. А це дев’ять скликань:

І скликання – травень 1990 – квітень 1994 р. – 4 роки;

ІІ скликання – травень 1994 – травень 1998 рр. – 4 роки;

ІІІ скликання – травень 1998 – квітень 2002 рр. – 4 роки;

IV скликання – травень 2002 – травень 2006 рр. – 4 роки;

V скликання – травень 2006 – листопад 2007 рр. – 1 рік;

VI скликання – листопад 2007 – грудень 2012 рр. – 5 років;

VII скликання – грудень 2012 – листопад 2014 рр. – 1,5 роки;

VIII скликання – листопад 2014 – серпень 2019 рр. – 5 років;

IX скликання – серпень 2019 року по теперішній час.

Більшість з них, це не просто визнані особистості, а своєрідний сплав життєвої мудрості, досвіду і професійності. Саме ці люди стояли у витоків створення Конституції України, їм доводилося рятувати заводи області від порізки на металобрухт, завдяки їх виваженим рішенням збережені цукрова і спиртова галузі області, на їх плечах у округах була газифікація населених пунктів, ремонти доріг, будівництво шкіл, лікарень, вони завжди поспішали у громади, бо знали, що не мають права підвести, їх там чекають і вони для людей серйозна надія.

На жаль, сьогодні інститут депутатства нівелювався. Часто люди не знають своїх обранців ні по прізвищу, ні в обличчя, жодного разу не бачили на округах, та й у сесійній залі їх немає, а рішення приймаються не по совісті, а за винагороду. Народні депутати України, які не готові миритися з такою ситуацією у грудні 2019 року створили громадську організацію «Асоціація народних депутатів Вінниччини», а 29 січня зібралися на першу робочу зустріч. Делеговані у різні роки десятками тисяч виборців захищати їх інтереси, багаті величезним життєвим досвідом, своїм баченням, думками, вони не можуть залишатися осторонь проблем та критичних ситуацій, в яких сьогодні перебуває країна. Виклики, які ставить сьогодення, потребують професійного підходу, витримки, виваженості у прийнятті рішень. За плечима цих людей серйозний досвід державотворення, тисячі розроблених законопроєктів, прийняття важливих рішень у складний для України перехідний період. Ця депутатська громадська організація дозволить об’єднати зусилля та досвід кожного учасника у відстоюванні інтересів жителів області та ефективно впливати на політику. «Це не просте і дуже відповідальне починання, але ми не можемо по-іншому, бо ми тут народилися, тут живемо, тут живуть, навчаються і працюють наші діти», – заявили народні депутати – члени новоствореної Асоціації.

Очолює Асоціацію народний депутат України чотирьох скликань, досвідчений керівник, академік Національної академії аграрних наук України, президент ВНАУ Григорій Калетнік. Він став ініціатором створення громадської організації, яка змогла об’єднати небайдужих депутатів, незважаючи на їх політичну приналежність.

«Народні депутати, що об’єдналися у Асоціацію у різні роки працювали на високих державних посадах: головами обласної державної адміністрації – 5, головами обласної ради – 5, заступниками голів обласної ради і обласної державної адміністрації – 4, Міністр Кабінету Міністрів – 1,    Перший заступник голови Верховної Ради України – 1, головами Державної митної служби – 2. Тому їх потужний досвід беззаперечно слугуватиме розвитку нашого краю», – зазначив голова Асоціації народних депутатів Вінниччини Григорій Калетнік.

Під час виступів на засіданні він із тривогою констатував, що за всі роки незалежності держава, на жаль, так і не змогла досягти показників внутрішнього валового продукту, які мала станом на 1991 рік. Прикро, що за останнє десятиліття частка промисловості в структурі ВВП знизилась майже вдвічі і за даними Світового банку сьогодні в українській економіці домінує сфера послуг – 59%. І лише українські аграрії виявилися більш конкурентоспроможними, їх частка у структурі ВВП зросла майже втричі. Не додає оптимізму і порівняльна таблиця щодо виробництва валової продукції в Україні та Польщі. Адже важко зрозуміти, як могло так статися, що Польща, яка у 1991 році мала в рази нижчі показники економічного розвитку, досягла за аналогічний період небаченого розвитку, в той час, як Україна лише втрачала свої позиції.

Вкрай незадовільною залишається рівень середньої заробітної плати, це ж стосується і пенсійних та соціальних виплат.

Такі економічні показники перетворили  Україну на одну з найбідніших країн світу.

Аналітичні матеріали соціально-економічного розвитку країни, рівня життя людей, трудової міграції за кордон, стану медичної та освітньої галузі викликали активну  дискусію серед учасників зустрічі, які вносили пропозиції, озвучували власні бачення та зійшлися на думці, що в такий складний для країни час не мають права бути пасивними спостерігачами, а мають активно працювати.

Найактуальнішою проблемою на сьогодні є скорочення населення та виїзд за межі країни в пошуках роботи наймитами більше 10 мільйонів наших громадян. Велику небезпеку несе в собі законопроєкт щодо продажу землі, який може призвести до втрати головного національного багатства, аж до втрати держави. У цьому напрямку члени Асоціації мають уже багато серйозних пропозицій.

Низькою залишається обізнаність у правах та можливостях людей у питаннях децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Серйозна проблема сучасності і у тому, що люди досить часто отримують неправдиву, заангажовану та викривлену інформацію, адже більшість ЗМІ перебувають у власності певних осіб, які формують подання матеріалу у вигідному їм світлі. Народні депутати Асоціації Вінниччини поставили собі за мету донесення людям об’єктивної інформації,  аналітичних матеріалів стану економіки та соціальної сфери у державі.

На робочому засіданні було доручено сформувати робочі органи, вирішити питання організації комунікацій із структурами влади всіх рівнів, громадськими організаціями та засобами масової інформації.